• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min katt biter på alla sladdar!

  Hej,

  Jag har en kastrerad hankatt (vanlig huskatt) som är född 2008 år och han är hopplös med att bita i alla sladdar och elkablar han kommer åt. Han biter även i kabelskydd som är i plast samt i kartonger. Och han gör samma sak även när han har mat, han har alltid tillgång till torrfoder samt friskt vatten och varje kväll får han även blötmat.

  Jag har försökt att linda in kablarna i aluminiumfolie men det hjälper inte och det enda som veterinären kunde råda mig till var att använda en blomspruta och spruta vatten på honom när han biter men det bryr han sig inte heller om.

  Han har haft detta beteendet sedan han var kattunge men det blir bara värre och värre och det gjorde ingen skillnad att han blev kastrerad eller fick en kattkompis. Jag är rädd att han ska skada sig och vill att han ska sluta men hur ska jag få honom till det?

  Jag vill inte göra mig av med honom för jag älskar min katt men jag måste tänka på hans bästa så snälla hjälp mig!

  Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

  Hej Daniel, du har försökt det mesta. Det jag kan tänka på är att dåligt oönskat beteende ska ignoreras och bra ska belönas. Nu vet jag inte om du reagerar på ett för honom kul sätt som han uppfattar som lek men bäst är att bara spruta vatten och inte säga någonting. Kanske kan han få något ofarligt att bita i som han kan hålla sig till. Tex någon kartongbit, och när han biter på den kan du belöna med godbit, lek eller kel. Lek i allmänhet kan också hjälpa om han har överskottsenergi. Lycka till!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!