Så tar du hand om din gamla katt – 9 nyttiga råd

* En åldrande katt har sämre blodcirkulation och känner sig lätt frusen. Lägg en kudde i ett soligt fönster, eller en elektrisk lågvärmekudde i soffan.

* Gamla kissar gillar också att ligga högt. Hjälp till genom att sätta en pall eller stege vid den vanliga utkiksposten eller favoritstolen.

Ville och Viktor stortrivs som kattseniorer - nu 20 år gamla!* Rutiner är viktigt för äldre katter. De tycker inte om när det händer för mycket runt omkring, höga ljud eller livliga småbarn. Försök att ha det lugnt hemma och ändra inte på invanda mönster.

* En katt som börjat gå sakta kan ha svårt att hinna fram till sin kattlåda. Sätt fram en extra.

* Missen som fått sämre syn kan lätt bli skrämd. Gör inga hastiga rörelser i närheten, närma dig alltid framifrån.

* Seniorkatten sover mer, men gillar fortfarande att leka. Aktivera med leksaker, så håller katten sig rörligare. Fram med bollar och tygmöss. Hitta på nya lekar så att kisse får jobba med hjärnan.

* Forskning har visat att kroppskontakt sätter igång processer i kroppen som kan lindra smärta, sänka blodtryck och stresshormoner. Krama din katt ofta.

* Om katten blir sjuk kan vården bli dyr. Ha kisse försäkrad. Om den har fyllt sex år krävs ofta ett besiktningsintyg från veterinären.

* När katten inte orkar som förr, hjälp den att vårda sin päls. Kamma och borsta. Se till att den är ren och fin om sin bakdel.

Kattens vanligaste åldersjukdomar


De här krämporna och sjukdomarna kan drabba den äldre katten. Det kan vara bra att hålla ett extra öga på hur katten mår, och en seniormisse behöver gå på regelbundna kontroller hos veterinären.

Ville och Viktor stortrivs som kattseniorer - nu 20 år gamla!ARTROSBrosket i lederna bryts ner. Katten blir stel och får ont. Artros kan vara svårt att upptäcka, man kan tycka det är naturligt att äldre katter rör sig mindre och inte hoppar upp på höga höjder.
Artros kan inte botas, men behandlas med smärtstillande eller fodertillskott.
NJURPROBLEM
Med åldern minskar njurarna i storlek. Katter med problem får sämre aptit och dricker mer. Behandlas med ändrad kost.

SKÖLDKÖRTELPROBLEM
Ökad törst och minskad vikt kan bero på en överproduktion i sköldkörteln. Ett blodprov bekräftar diagnosen. Behandlas med medicinering och ibland operation.
DIABETES
Drabbar ofta överviktiga katter. Men när diabetesen förvärras brukar katten tappa i vikt. Behandlas med ändrad kost, men också insulininjektioner.
TANDSTEN
Äldre katter har ofta dåliga tänder. Bakterier kan komma ut i blodet och skada lever och njurar. Man kan förebygga problemet genom att regelbundet ta bort tandsten. Om katten går med på det kan man borsta kis-sens tänder.
CANCER
Cancer är vanligt, ofta får gamla katter sjukdomen i lymfkörtlar eller mage. Mediciner eller operation kan vara möjligheter, men sjukdomen kommer ofta tillbaka.

Veterinärens bästa råd:


En katt ska ha det bra, hela livet. På äldre dar kräver den lite annan omsorg. Och liksom gamla människor kan en äldre kisse drabbas av allvarliga sjukdomar.

Ville och Viktor stortrivs som kattseniorer - nu 20 år gamla!

Kontroll, kost och kramar. Det är veterinär Thomas Lindgrens nyckelord till alla som har en katt som börjar bli till åren.

På smådjurskliniken i Landskrona får alla katter som fyllt sju år en inbjudan till “seniorkoll”. Den äldsta katten som besökt kliniken, som Thomas minns, hade fyllt 28 år.
– Men vi har flera som är mellan 15 och 20 år. Idag har katten fått högre status och tas omhand bättre. Många vill ha husdjur, och tycker att katten är behändigare än en hund. Grannen kan gå in och natta om ägarna är bortresta. Det speglar väl samhället idag, säger Thomas Lindgren.

När katten är tio år brukar den räknas som äldre. Problem med njurar, lever och bukspottskörtel är vanligt.
– Det beror på slitage, precis som på oss människor. Ju tidigare problemen upptäckts, desto bättre är det för katten. Men när symtomen syns är organen ofta skadade.

Stress ger diabetes
Dagens katter kan vara offer för välfärdssamhället. Allt större och tyngre kissar har utvecklat artros, en ledsjukdom som tidigare drabbade stora hundraser. Och folk från hela landet ringer för att få veta mer om katters diabetes.

Ville och Viktor stortrivs som kattseniorer - nu 20 år gamla!– Katter är oerhört stresskänsliga och stress höjer blodsockerhalten. Därför måste man luska i hela familjesituationen och se om det finns förändringar som stressar katten.
Övervikt och inaktivitet är också faktorer som spelar in, liksom smärta. Får katten tandvärk utsätts den också för skadlig stress, förklarar Thomas Lindgren.

Vad kan ägaren göra för sin gamla katt?
– Gå på regelbundna kontroller hos veterinären. Vi kan tidigt upptäcka tecken på åldrande och försöka göra ålderdomen så bra som möjligt för katten. Man ska också fortsätta vaccinera sin katt mot kattpest och katt-snuva. Äldre katter får ett försvagat immunförsvar och är mer mottagliga för infektioner.

Även hemma bör matte och husse hålla ett extra öga på sin kisse.
– Äter och dricker katten som tidigare eller har det skett någon förändring? Kissar katten oftare än förr? Har den gått ner i vikt? Rör den sig på ett annorlunda sätt. Är det något som verkar konstigt, så prata med en veterinär.

Rätt sammansatt kost är A och O för en kattgamling. Det finns foder för äldre katter med speciella sjukdomstillstånd. Mat som är lätt att tugga uppskattas av kissar som har problem med tandsten.
Brist på aptit är vanligt. Det är bra att ge mat oftare och i mindre portioner.
– Det måste också vara något som katten tycker om.

Känn på katten
Krama katten lika ofta som förr. Men passa på och känn igenom kattkroppen när du gosar.
– Känn efter att den är normal i hullet, att det inte finns några knölar. Ser pälsen bra ut? Försök att titta i munnen, om där finns tandsten.

För några årtionden sen var det inte många som la kraft och energi på att förlänga en katts liv. Idag finns väl utvecklade metoder. Är det inte lite att gå emot naturens gång?
– Det tycker jag inte. Vi behandlar inte för djurägarens skull. Vi ser till kattens bästa, om den kan leva lite längre med god livskvalitet är det bra. Om vi känner att kvalitén blir lidande säger vi stopp.

Text: Marita Nilsson
Foto: Gugge Zelander / Shutterstock

Seniorkatten i folktron

Förr i världen trodde människor att katten förvandlades till en häxa när den blev gammal.

Så tar du reda på hur gammal din katt är


Ett vanligt missförstånd är att en katts ålder är 7 år för varje kalenderår.

Faktum är att katter åldras mycket snabbare under sina första två år i livet. En katt når en ungefärlig mänsklig ålder av 15 år under sitt första levnadsår, och 24 kattår vid två års ålder.

Efter detta åldras katten med cirka 4 kattår för varje kalenderår. En utekatt åldras dock mycket snabbare än en innekatt, nästan dubbelt så snabbt..

KÄLLA: BIRMA.SE

Ville och Viktor stortrivs som kattseniorer - nu 20 år gamla!
Åsa myser och leker med kissarna varje dag. Ville och Viktor är med på noterna.

För nästan exakt tjugo år sedan hämtade Åsa Simonsson hem Ville och Viktor. Kattungarna var bedårande. Pojkvännens föräldrar hade en katt som fått en kull och Åsa längtade efter ett eget djur. Nu var det dags.

Åsas mamma var allergisk och systern led av astma, så i barndomshemmet gick det inte. Men Åsa flyttade hemifrån den 1 november 1991 och då skulle hon ha katt!

 Det blev två kissar. Dels för att de var ursöta, dels för att hon tänkte att de nog kunde få väldigt kul ihop. Hon valde svarta Ville, med en enda liten vit fläck på kroppen, och Viktor, svart med vita tassar och ett mönster i ansiktet som var helt omöjligt att motstå.
– Det blev fullt fart i min lägenhet från det vi kom över tröskeln, skrattar Åsa.
– Året därpå skaffade jag en tredje katt, randige Tiger. Han var halvbror till de andra. Tiger blev 14 år, då fick han prob-lem med levern och kroppen orkade
inte mer.

Ville och Viktor stortrivs som kattseniorer - nu 20 år gamla!
Vem kan motstå dessa pälstussar? Ville och Viktor är bara åtta veckor när de flyttar hem till Åsa.


Hoppades på tio
Nu har Ville och Viktor firat sina 20-årsdagar. Omräknat i kattår talar vi om två hundraåringar. Viktor har med åren blivit krasslig, han får medicin mot struma och opererades för en cancertumör i frambenet för några år sedan. Dessutom har hans njurvärden försämrats.
Men Ville har förblivit en friskus hela sitt liv, inte ens en gnutta tandsten har veterinären måst skrapa bort.

Åsa är väldigt glad över att hennes älsklingar fått långa liv.
– När jag fick dem hoppades jag att de skulle bli minst tio år. Då har jag tur, tänkte jag.
Sedan har åren bara gått.

Åldern syns inte på Ville. Möjligtvis något enstaka grått hår. Men han är mer kelig än i unga år, sitter gärna i Åsas knä.
– Ville är den coola och självständiga, den som har koll på läget, säger Åsa med en glimt i ögonen.

Viktor är en mager senior. Han har gått ner från ungdomens dryga fyra kilon till två och ett halvt. Viktor känns benig när man klappar honom, hans päls har många grå strån och han vill som alltid bäras ut när det är promenad. Ville, däremot, går sakta men säkert både upp- och nerför trapporna till Åsas lägenhet på andra våningen i utkanten av Gävle.

Idag är Åsa 42 år och har levt med kissarna hela sitt vuxna liv.
– Men jag har ändå varit iväg och rest i Australien två vändor och haft kattvakt. Så jag känner inte att jag tvingats försaka något.

 

Ville och Viktor stortrivs som kattseniorer - nu 20 år gamla!
Viktor har blivit lite krasslig med åren.

Ville och Viktor stortrivs som kattseniorer - nu 20 år gamla!
Ville är fortfarande en riktig friskus.

Klämt in sig
Även på hemmaplan har det varit äventyr.
Som den gången Åsa kom hem och Viktor mötte vid dörren. Men var fanns Ville? Åsa hörde bara ett avlägset jamande. Efter mycket letande kunde hon lokalisera missen. Han hade klämt in sig i ett pyttelitet utrymme bakom kryddhyllan ovanför spisfläkten och kunde inte komma loss.

Eller som när Åsa var med Viktor hos veterinären och skulle gå till väntrummet i väntan på provsvar. Viktor ville inte alls in i transportburen. Så Åsa tog honom helt enkelt i famnen och gick ut och satte sig.
– Medan vi satt där kom den ena hunden efter den andra in. De skällde högt och bråkade en del. Viktor kastade bara en blick åt hundarnas håll. Sedan la han tillbaka huvudet på min axel och spann vidare. Till och med veterinärklinikens personal var imponerad av Viktors lugn.

Åsa är klart medveten om att Ville och Viktor inte är ungdomar. Hon går regelbundet till veterinär med dem för hälsokontroller. Hon köper specialkost och ser till att missarna dricker tillräckligt. Och så har hon ställt en pall vid kattpelaren intill köksbordet så att det ska bli lättare att hoppa upp.
– Det sitter nästan alltid en katt på pelaren när jag äter. Det är trivsamt sällskap! Man kan väl säga att jag försöker “kattanpassa” mitt hem!

En extra tjock och mjuk matta att ligga på har inhandlats och de två korgarna i hallen är katternas egna revir. När Ville och Viktor vilar här får de vara ifred, det vet de om.
Sover mer
De gamla grabbarna sover mer än de gjorde förr. De leker i kortare perioder. Ville har legat i solen på balkongen och njutit hela sommaren.
– Fast de får fortfarande sina kvällsryck och jagar varandra. Eller så springer de några vändor i loftgången utanpå huset. Jag har kvar min “lattjolajbanslåda” med alla deras leksaker. Ville älskar sitt långa skosnöre, Viktor har alltid gillat pingisbollar.

Det syns att katterna tycker om matte. Om Åsa tar plats i soffan bänkar de sig bredvid, ligger hon på sin säng och vilar kurar missarna intill.
– Sitter jag vid datorskärmen och lägger upp benen på skrivbordet, då ska de sitta med där. Men katterna är bästa sällskapet, och du får fina knävärmare ler Åsa.

Tjugo år är en respektingivande ålder. Ingen lever för evigt. Självklart blir det mycket tungt den dag Åsa mister sina kära.
– Det blir väldigt, väldigt jobbigt. Jag kan inte ens föreställa mig hur det kommer att kännas. Jag tänker framåt ibland hur jag ska göra. Den katt som lever längst kanske mår bra av en ny kattunge. En ny liten kompis på gamla dar. Men sedan tänker jag att det blir nog bäst om både Ville och Viktor får njuta riktigt av sin pensionärstid.

En sak är glasklar:
– Skaffar jag någon gång en ny katt kan den absolut inte vara svart, svartvit, eller bruntigrerad, alltså randig. Den måste se annorlunda ut än Ville, Viktor och Tiger.
– Ville och Viktor är det käraste jag har. De är ju mina barn. Att de blivit så gamla beror nog på att de får bästa maten, regelbundna besök hos veterinären och mycket kärlek. Väldigt mycket kärlek.