Jag hittade övergivna kattungar i 8-gradig kyla – då väcktes idén om ett katthem!

På Gotlands katthem får övergivna sommarkatter en fristad. Ett hundratal katter mår nu gott i de ombyggda stallen på gården Rosendal. – Så länge behovet finns tänker jag göra allt jag kan för katter som far illa, säger eldsjälen Birgitta Wintland.

Rädda sommarkatten!

Ingen vet hur många sommarkatter som överges varje år. En uppskattning som gjorts säger att det finns upp emot en miljon förvildade katter i vårt land!

Djurskyddet Sverige har i år en kampanj som värnar om övergivna katter.

Vi på Hemmets Journal deltar i kampen för katternas bästa. I flera reportage ska vi berätta om sommarkatter och vad just du kan göra för att hjälpa.

Läs bloggar från Gotlands Katthem

Kristina Nilsson och Anna-Lena Lövgren arbetar som frivilliga på Gotlands Katthem, men de är även bloggare på Kattsajten. De skriver om sina upplevelser på katthemmet.

Jag hittade övergivna kattungar i 8-gradig kyla – då väcktes idén om ett katthem!

Birgitta Wintland bor själv i huset bredvid katthemmet. Där kikar ofta hemmets katter in. De är välkomna att komma och gå som de vill genom kattluckan.
– Kanske tycker de att vi har godare mat! skrattar hon.

Katten är utan tvekan ett av våra mest älskade husdjur. Men kanske också det som behandlas sämst. Till Gotlands katthem kommer de halvvilda, de vilsna, de vanvårdade, de skadade och de oönskade kissarna. Här finner de en kärleksfull fristad.

Det är ofta privatpersoner som hjälper dem till katthemmet, ibland också polisen, ibland kattägare som av någon anledning inte kan behålla sin misse. En hel kattfamilj, instängd i en transportbur, låg slängd utanför ytterdörren en morgon.

I katthemmet får kissarna vård och omsorg, mat och kärlek. Förhoppningen är att de också ska få nya hem.

– Vi gör allt vi kan för att hitta rätt katt till rätt människa. Men oftast är det faktiskt katten som väljer vilken människa den vill ha, ler Birgitta Wintland, ordförande för föreningen som driver hemmet.

Varför katten fortfarande har låg status är något av ett mysterium. Det finns fler kissar än hundar som husdjur i Sverige, ändå är katten mer av en slit-och-släng-pryl.

– Folk som säljer katter måste börja ta ordentligt betalt! Att skänka bort en kattunge är som att säga att den inget är värd, säger Birgitta.

– Sen tror många att en katt som haft ett eget hem klarar sig fint på egen hand om den kastas ut. Det ligger i kattens natur, säger man. Detta är en myt, det stämmer inte! Katterna far ofta oerhört illa.

En katt som pysslats om en sommar riskerar inte bara att frysa ihjäl när vintern kommer. Det finns också hot som hårda, snabba bilar, brist på mat, elaka människor, sjukdomar och farliga djur.

Många sommarkatter dör en plågsam och ensam död.

Hemtrevliga rum
Gården Rosendal i lilla Follingbo strax utanför Visby rymmer idag bortåt hundra katter av olika färger och storlekar. Två stora ombyggda stall har gott om plats för kissarna. Rummen är hemtrevligt inredda. Katterna har vackra namn som Krokus och Maurice och Halvar. Birgitta kan namnen på allihop…

Jag hittade övergivna kattungar i 8-gradig kyla – då väcktes idén om ett katthem!

Just nu finns det uppemot hundra katter på hemmet. De blir väl omhändertagna och hänsyn tas till deras olika personligheter.

Soffor och fåtöljer, klätterställningar, filtar och leksaker finns på plats på de välstädade ytorna. Där syns också lådor med kattsand, kattkoppel och överallt lappar med information om missarna. En trivs bäst ensam, en annan är rädd för barn, en tredje älskar att leka med kattkompisar.

Besökaren kan inte dimpa ner på vilken plats som helst. På soffan, under två filtar, kan det mycket väl ligga en sovande katt som valt denna plats till sin egen favorit…

Stora och små rastgårdar med lekredskap finns intill stallen. Ägorna är rejäla, tre hektar, och skogen ligger inte långt bort. Efter att ha haft katthem i några olika lokaler under en handfull år är medlemmarna mycket nöjda med läget. Så förtjänar katterna också det bästa.

– Katter ska ha möjlighet att vara ute och få sol på pälsen! Det mår de bra av, säger Birgitta.

Jag hittade övergivna kattungar i 8-gradig kyla – då väcktes idén om ett katthem!

Katterna håller till i två ombyggda lador. Där finns sängar, fåtöljer, filtar och leksaker.

Hon bor själv i gårdens bostadshus tillsammans med maken Gunnar. Birgitta brinner för djur och natur, Redan som liten släpade hon hem katter och igelkottar. I vuxen ålder var hon med och startade miljöpartiet på Gotland.

Välkomnandet av varje ny katt följer noggrant utarbetade rutiner. Nykomlingar sätts i “karantänrummet” och undersöks av veterinär.

Alla katter skrivs in i en egen journal och flyttar sen in till de andra i stallen, medan personalen gör sina observationer. Vad är speciellt för just denna katt, är den rädd för människor, trivs den med andra katter?

Katterna avmaskas, kastreras, öronmärks och vaccineras.
– Vi annonserar för att se om katterna hör hemma någonstans. Vi har fått tidningar här på ön att bjuda på annonserna. Finns det ingen ägare så försöker vi hitta nya hem till kissarna. 2005 hittade vi nya hem till 220 katter!

Katthemmet har fasta besökstider. Den som är intresserad är välkommen att titta in och bekanta sig med någon av de många kissarna.

– I slutändan brukar det inte vara människorna som väljer katt utan katten som väljer människor!

Många frivilliga
Ett 20-tal frivilligarbetare ser till att verksamheten hålls igång. Stor hjälp med byggarbeten har föreningen också haft av arbetslösa, praktikanter och folk från kriminalvården.

Jag hittade övergivna kattungar i 8-gradig kyla – då väcktes idén om ett katthem!

Christin Nilsson, Anna Lena Lövgren och Birgitta Wintland pysslar om en av hemmets många katter. Hemmets verksamhet bygger på frivilliga krafter och hjälpredorna pendlar flera mil för att kunna hjälpa till.

Det gäller att kostnaderna hålls nere. Föreningen har en egen loppmarknad inne i Visby och intäkterna går oavkortat till katternas väl och ve.

Föreningens 230 medlemmar betalar troget sin årliga avgift, sen tillkommer små och stora gåvor och donationer. Men omsorgen om katterna kostar, inte minst veterinärbesöken.

– Det händer att polisen hör av sig med katter som skadats i trafiken och måste opereras. Vi har inte pengar till dyra operationer, men om vi inte säger ja – vem gör det då? Vi fattar ett snabbt beslut och sedan får vi lösa det på något vis.

På sikt är föreningens förebyggande arbete katternas hopp. Medlemmarna vill påverka folk där de bor. De ställer upp med rådgivning och information. Och så tar de itu med de många kolonier av vildkatter som finns på ön, fångar in katter och kastrerar dem.

– Hur många vet att en okastrerad honkatt i genomsnitt föder 120 kattungar under sitt liv? Vi skulle önska att öns bönder kastrerade lagårdskatterna. Händer inget blir katterna bara fler och fler och fler…

Hjärteknipande syn
Drygt fem år har gått sedan Birgitta tog initiativet till föreningen Gotlands katthem.

– Det var en kall lucianatt. Jag hade varit borta och kom hem mitt i natten. Det var minus åtta grader. Utanför Ljugarns turistbyrå fick jag se några skuggor röra sig på marken. Man kunde skymta kattungar som sprang runt i kylan. Jag satte ut mat till dem.

– På morgonen satt hela kattfamiljen tätt tryckt tillsammans för att hålla värmen. Den var en syn som fick mig att bestämma mig – jag skulle göra vad jag kunde för öns hemlösa katter.

När HJ besöker hemmet är Christin Nilsson och Anna-Lena Löfgren också på plats. De lägger ner åtskilliga timmar på att hålla katthemmet i ordning och blir glada varje gång en misse får ett kärleksfullt hem.

Jag hittade övergivna kattungar i 8-gradig kyla – då väcktes idén om ett katthem!Nu hoppas kattvännerna att sommarsäsongen ska bli bättre än vanligt. Att ingen förälder ska ge sitt barn en katt som sommarvän. Att ingen kisse ska skämmas bort under sommarlovet och sedan lämnas kvar när människorna åker hem efter semestern. Att alla som planerar att skaffa katt verkligen tänker efter före.

– Vårt mål är att inte en enda katt ska behöva komma hit. Men så länge behovet finns gör vi allt vi kan, är den engagerade trion helt enig om.

Du vet väl att du kan läsa mer om katter på Hemmets Journals Kattsajt?

Scroll to Top