Hur ska vi få kaninen att äta hö?
Vi har en dvärgvädurhane som är 4 år och 8 månader gammal. För några månader sedan började han ha mycket diarré, trots att vi inte ändrat på hans mat.
Till sist åt han nästan ingenting. Hos veterinären hittade man först ingen orsak till problemet, men gav honom antibiotika och aptitstimulerande medicin. Men vid återbesök upptäckte man att han hade “piggar” på kindtänderna, och man klippte då ner tänderna. Vi skulle se till att han åt mycket hö och gnagde på pinnar för att slita tänderna bättre. Vi har försökt att stimulera honom till detta så gott det går. Man han är avgjort mer intresserad av morötter, dill, persilja, äpple och pellets.

Han verkar nästan alltid hungrig och kastar sig över sin pellets, men vi ska bara ge honom 3 msk per dag, sa veterinären. Ändå lämnar han alltid mycket hö kvar i höhäcken varje dag. Han får färskt hö. Vi var på återkontroll hos veterinären för en vecka sedan och då var tänderna för långa igen och fick klippas för andra gången.

Enligt en djursjukvårdare är klippningen plågsam för kaninen. Hon tyckte inte heller att man bör hålla på att söva kaninen när man ska klippa tänderna, utan att man bör överväga avlivning om inte tänderna blir bättre snart. Men det vill vi absolut inte göra! Har du någon idé om hur vi ska få honom att äta höet? Ge honom enbart hö vågar vi inte för då är jag rädd att han svälter.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Bettfel med nabbar och skarpa tandkanter är vanligt på kaniner, deras tänder växer hela livet. Ibland räcker det med att man klipper vid enstaka tillfällen, andra kaniner behöver regelbunden tandvård.

Med hjälp av lugnande, bra instrument och duktiga djursjukvårdare behöver inte behandlingen vara speciellt obehaglig för din kanin.

Eftersom diarrén har upphört är det inte lika viktigt att han bara äter hö, men det måste ändå vara basen i hans mat. Prova olika sorters hö. Pellets ska man alltid vara försiktig med till lite äldre kaniner – de blir lätt för feta. Stora mängder frukt och grönt ger lös mage.