• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan djur vara allergiska

  Min fråga är kanske för generell, och jag har faktiskt inga djur själv på grund av allergi. Men jag undrar ändå hur det ser ut med biverkningar av mediciner bland husdjuren. Jag har själv problem med vissa läkemedel som jag inte tål och det är många av mina bekanta som fått sluta med eller byta sina mediciner.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Visst förekommer biverkningar även hos våra husdjur. Antalet preparat som förskrivs till djur är dock betydligt färre. Det är inte heller lika vanligt att djuren får så många olika tabletter samtidigt som en del av oss människor. En tredje stor skillnad är behandlingstidernas längd.

  Precis som för människa finns det en biverkningsrapportering för djur. Och precis som hos människa rapporteras för liten andel av biverkningar in! Vi har ändå en ganska god överblick av de vanligaste problemen. Mag-tarm besvär med kräkningar eller diarréer förekommer ofta.

  Smärtstillande eller antibiotika har dessa biverkningar ibland, men det brukar gå att byta till ett annat preparat. Hörselnedsättningar av örondroppar och torrhet i ögonen av vissa mag/tarm-mediciner är inte heller helt ovanligt.

  Det finns också läkemedel, som kortison, som nästan alltid ger bieffekter som man måste räkna med. Ökad törst, ökad hunger och viktuppgång är vanligt vid långvariga kortisonbehandlingar av svårt allergiska djur.

  Ett särskilt bekymmer är helt nya läkemedel eller mediciner som inte används så ofta. Där är det viktigt att vi veterinärer dels rapporterar in biverkningar till läkemedelsverket, dels diskuterar effekter och biverkningar med varandra.

  Det är mycket dyrt att registrera ett läkemedel för användning på djur i Sverige, därför är det bara för "storsäljande" mediciner som läkemedelsföretagen tar ansvar för biverkningsprofile

  De flesta djurägare är väl medvetna om problematiken och är mycket alerta om ovanliga symtom tillstöter.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!