Det är hur lätt som helst att falla för en liten valp. Stora, bedjande ögon, ullig, gullig päls och en lek- och livslust, som saknar motstycke. För de allra flesta människor är det oerhört svårt att värja sig mot detta underbart söta.
Men både valpen och människan har oändligt mycket att vinna på att man tänker efter! Tänk på att valpen växer upp och blir i många fall en stor hund och du har tagit på dig ett engagemang som varar i 10-15 år, kanske mer. Är du beredd på det?
Här får du fem tips inför valpköpet och fem till för att valpen ska finna sig väl till rätta i sitt nya hem. Är du väl förberedd och vet vad du ger dig in på börjar ett nytt, underbart liv som hundägare.
1. Vilken sorts hund längtar du efter?
Fundera ingående på vad vill du ha för hund? Är du jägare och vill ha en kompis att ta med ut i skogen? Eller tänker du dig ett aktivt liv med hunden, fyllt av träning och tävling? Kanske du helt enkelt vill ha en kompis, som snällt och utan krav hänger med på dina rundor? Det finns mer än 300 raser godkända hos Svenska kennelklubben så du lär inte ha några problem att hitta en ras som passar dig. Var realist och utgå från hur livet är nu – inte önskelivet.
2. Lär känna din ras!
När du bestämt dig för en ras, eller en rasgrupp, kan det vara lämpligt att besöka en eller flera hundutställningar och studera de hundar du funderar på. På utställningarna får du också möjlighet att prata med folk som har dessa hundar och folk som föder upp dem. Här kan du hämta mycket värdefullt. När du väl bestämt dig, hälsa på hos kenneln, träffa föräldradjuren och umgås med hundarna! Ha inte bråttom utan försök hälsa på medan kenneln har valpar och studera dem. Beställ sedan en valp ur nästa kull.
3. Titta djupt i plånboken!
Har du råd att köpa en valp? Beroende på ras, kostar en valp 10 000 till 20 000 kronor. Men det är bara för köpet av valpen. Massor av andra kostnader tillkommer. Räkna dessutom med ytterligare 10–15 000 kr det första året för bland annat foder, försäkringar, vaccinationer, oförutsedda utgifter.
4. Ge din valp tid!
Har du tid att ha hund? De första månaderna kräver valpen att du ägnar mycket tid åt den, det handlar nästan om heltid. Den måste komma ut flera gånger per dag. Många som skaffar valp passar på att ta en månads semester för att kunna ge valpen den tid den behöver. Men även längre fram i livet måste den få tid och omsorg. Minst en rejäl promenad varje dag, dessutom två–tre rastningsrundor.
5. Håll koll på valpens hälsa!
Du kommer att ha hela ansvaret för ett nytt liv! Det ställer höga krav på dig, inte minst när det gäller den nya familjemedlemmens hälsa. Förbered dig på att varje dag utföra en enkel hälsokoll av hunden – känn igenom pälsen, kolla öron och ögon, tassar, klor och så vidare. Det kommer att bli en fin social stund och du lär dig hur din friska hund ser ut och beter sig – så att du kan vidta åtgärder om något är fel. Bestäm dig redan innan du skaffar hunden för följande: Bättre söka veterinär en gång för mycket än en gång för lite!
6. Kel och lek knyter band
När valpen kommer hem är den vanligtvis åtta veckor gammal och kommer från en trygg tillvaro. Det blir
förstås en stor omställning för den. Ge den mycket tid! Skapa band mellan valpen och den nya flocken med kel, smek, lek och meningsfullt umgänge.
7. Bli en ledare – på ett snällt sätt
Träna redan från början ett positivt ledarskap. Du bestämmer när det är dags för vila, lek, promenad o s v. Uppmuntra när valpen tar kontakt med dig och tillämpa positiv förstärkning (belöning) när valpen gör det du vill att den ska göra. Invänta och belöna rätt beteende. Belöning behöver inte vara godis, det kan också vara kel eller en leksak eller kamp eller brottning, beroende på vad valpen tycker om. Variera belöningen.
8. Träning gör valpen torr
Träna rumsrenhet. Enklast gör du det genom att gå ut med valpen ofta, och särskilt efter att den ätit, sovit och lekt. Den lär sig snabbt var den ska kissa och bajsa, och visar ofta det genom att gå mot ytterdörren. Var vaksam på sådana signaler. Misströsta inte om det drar ut på -tiden – de allra flesta hundar blir rumsrena med rätt träning och uppmuntran.
9. Lär valpen viktiga ord!
Lär in enkla kommandon. Valpens namn, som bör uppfattas som ett mycket positivt ljud, lär den sig snabbt. Använd alltid en positiv röst när du säger hundens namn. Träna in ett berömord, till exempel bra. Det blir användbart när du ska träna och fostra hunden. Berömordet blir hundens kvitto på att den gjort rätt. Träna också in ett förbudsord, till exempel nej. Koppelträna försiktigt. Börja med att ta på halsbandet i några dagar. Sätt sedan på kopplet och gå försiktigt med det – uppmuntra och belöna när valpen följer med utan att streta emot. Aktivera hunden varje dag, till exempel med enkla nosövningar! Det handlar om att aktivera hjärnan. Att låta valpen leta godis som du gömt är en bra nosövning att börja med.
10. Valpkurs är ett måste
Anmäl dig så snart som möjligt till en valpkurs. Där får du lära dig det mesta om valpen, inte minst om den så viktiga aktiveringen. På valpkursen får valpen lära sig att under ordnade former träffas och umgås med andra valpar.
Valpen/unghunden kommer att genomgå en rad utvecklingsperioder, som det är bra att du känner till. Vissa perioder är den mycket mottaglig för inlärning, medan den under andra perioder kan verka helt oemottaglig. Först efter två års ålder börjar den bli vuxen.
Läs på. Det finns många bra böcker om hunduppfostran. Och lycka till!
Var med och tävla om en månadsförbrukning foder till din hund. Läs mer här!