• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hunden Diesel var livrädd för fyrverkerier – dog på nyårsafton

  Marie-Louise Arrhenius förlorade sin bäste vän på nyårsafton. Hon är övertygad om att det var smällarna som dödade hennes hund.

  Hunden Diesel var livrädd för fyrverkerier – dog på nyårsafton
  Marie-Louise önskar att alla kunde hålla sig till att bara skjuta fyrverkerier på tolvslaget. Foto: Privat

  Hunden Diesel hade varit rädd för fyrverkerier ända sedan han var två år. På grund av detta hade hans matte Marie-Louise Arrhenius under åren försökt att hitta på olika sätt att fira nyår för att det skulle bli så lugnt som möjligt för Diesel.

  – Med mycket uppmuntran och närhet har det ändå fungerat trots stressen, berättar Marie-Louise för Hemmets Journal.

  I år firades nyår hemma hos en granne. Precis som det brukar se ut på nyårsafton så smälldes det fyrverkerier under hela dagen, och ju närmare kvällen kom desto mer ökade smällandet.

  Marie-Louise märkte att Diesel var stressad av situationen.

  – Jag hade gett honom lugnande och fanns i närheten hela tiden. Han flyttade runt mycket i rummet och hade svårt att komma till ro. Till slut, vid 20-tiden, lade han sig och verkade lugn. Jag gick fram till honom för att klappa om honom men han var död.

  Diesel med lillebror Loke, som nu är ensam kvar. Foto: Privat

  Efter den fasansfulla upptäckten försökte Marie-Louise och hennes vänner med HLR. Efter ungefär en halvtimme anlände djurambulansen, men det fanns inget att göra. Veterinären konstaterade att det troligtvis var stressen som fått Diesels hjärta att stanna.

  – Det är helt ofattbart! Alla smällar under dagen och kvällen hade denna gång blivit för mycket för honom. Om alla kunde hålla sig till tolvslaget så hade detta inte behövt hända, säger Marie-Louise.

  Hennes önskan är att de som känner att de till varje pris måste skjuta fyrverkerier på nyår begränsar smällandet till 00-01.

  – När det smäller en vecka innan och efter blir det ohållbart. Om alla kan respektera det så vore det ett steg i rätt riktning.

  Marie-Louise hade haft Diesel, som var en blandning mellan schäfer och bordercollie, sedan han var valp.

  – Han var en lugn och mycket klok hund. Vi stod varandra väldigt nära och han var min bäste vän. Vi hade gått igenom mycket tillsammans.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!