• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad beror klådan på?

  Jag har en schäferhund som är 4,5 år. Han har klåda i pälsen och kliar sig på nosen, i öronen och på tassarna extra mycket sedan en tid tillbaka. Jag upptäckte nyligen en knuta på höften, stor som en kastanj. Han äter Carrier foder för klådan och hundmat på burk Lamm & ris. Hunden är för det mesta pigg för övrigt. Måste jag söka veterinär för detta?

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Klåda i ansikte, öron och på tassar beror ofta på någon allergisk reaktion. Vanligtvis är den riktad mot kvalster, ibland mot pollen eller mot födoämnen. Ibland mot en kombination av dessa.

  Du behöver hjälp av veterinär för att utesluta annan orsak till klådan, för att diagnosticera kvalsterallergi och för att undersöka knutan. (Ofarliga talgknutor är vanliga hos schäfer - men det finns annat också)

  Födoämnesöverkänslighet kan man utreda själv om man är systematisk och noggrann. Ge hunden ett specialfoder, helst ett hydrolysat (finns i veterinärbutiker eller på nätet) i 8-10 veckor.

  INGET annat ges, inget godis, inga tuggben, inga smakbitar.

  Är klådan helt borta efter 10 veckor ger man den gamla maten igen. Kommer klådan åter inom 2 veckor så har hunden sannolikt en födoämnesöverkänslighet mot något i maten.

  Ohyra som också ger klåda kan du dessutom behandla för själv innan du söker veterinär. Läkemedel för detta finns på apoteket.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!