• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Valpen skäller på allt och alla

  Vad ska jag göra om valpen skäller på människor och andra hundar, som går förbi? Vid sådana tillfällen är det mycket svårt att stoppa honom. Han skäller också när han hör konstiga ljud och när det knackar på dörren. När vi promenerar med vår äldre cavaliere hoppar den yngre på honom och biter honom i öronen och morrar. Varför beter han sig så här? Snart ska vi åka på hundutställning, så jag måste hitta ett sätt att få honom sluta skälla.

  Hundvetare Hans Norling svarar:

  Det finns ingen patentlösning som undanröjer problemet på några dagar. Det handlar om idog träning! När det gäller hundutställningen, tror jag du kan vara lugn. Det kommer säkerligen att skällas på ganska många håll där!
  Jag tror att du ska försöka jobba med avledning. Det innebär att du tränar in något trick eller lydnadsmoment som hunden tycker är roligt och försöker träna det när "skällsituationer" uppstår. Baktanken här är att hunden ska vända sitt fokus från det han skäller på och i ställer koncentrera sig på att göra sitt trick/lydnadsmoment.
  Det där med att han biter den äldre hunden i öronen och morrar, är säkerligen uppmaning till lek. Men pass på, det kan också vara ett sätt att försöka klättra i rangordningen. Det är naturligt för hundar att hela tiden testa om det går att komma lite högre upp. Om inte den äldre hunden själv säger ifrån, är det upp till dig som flockledare att stävja beteendet!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!