• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chihuahua

  Sannerligen ingen accessoar

  Bild 1292335

  Chihuahuan är Mexikos nationalras och är mycket populär över hela världen.

   

  Det här är världens minsta hundras. Det gör att den på senare tid vunnit oerhört i popularitet och de två varianterna, kort- och långhårig, återfinns bland vårt lands 20 mest registrerade hundraser.

   

  Tyvärr finns också en baksida. Det behändiga formatet och rasens ofta fina mentalitet har gjort att mindre nogräknade människor kommit att betrakta hunden som accessoarer, alltså en "pryl" som passar till en viss utstyrsel.

  Bild 1292337

  Det här har bidragit till populariteten, vilket i sin tur lett till en ganska stor insmuggling och lättvindig försäljning av chihuahuavalpar. Det är naturligtvis inte ett riktigt sätt att ha eller skaffa hund på.

   

  Även om chihuahuan är liten så handlar det om en pigg, glad och modig hund som har samma krav och behov som stora hundar. Det sägs om rasen, att det är en mycket stor hund i en liten förpackning.

   

  En chihuahua följer gärna med på långpromenader, även om den klarar sig bra med korta vändor. Chihuahuan är en utpräglad sällskapshund, eller rentav knähund, och trivs bäst när den får vara med sin flock, om vilken den är mycket medveten. Rasens individer är små, men det vet de inte om själva.

   

  Så de drar sig inte för att försvara flocken om den skulle utsättas för hot.

  Men en chihuahua kan och vill jobba också! Det finns exempel på representanter från rasen som tävlar agility på hög nivå, klarat av att bli viltspårchampion och gjort utmärkta resultat på lydnadstävlingar med mera.

   

  En spännande anmärkning av kuriosakaraktär när det gäller rasens historia är att chihuahuan anses härstamma från de hundar som de mexikanska aztekerna hade. Rasen är uppkallad efter Mexikos största provins, Chihuahua.

  Kort- eller långhårig päls. Alla färgvarianter tillåts.

  Chihuahuan får väga 0,5-3 kilo.

   

  Bild 1292340

  Chihuahuavalp på valpkurs.

   

  Läs mer om chihuahuan här: http://www.chihuahuacirkeln.nu/

   

  Text och foto: Hans Norling

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!