Min hund blir som tokig när tikarna löper

Jag har en liten blandis mellan shi-tzu och tibetansk spaniel. Vi har det lite jobbigt just nu, han och jag. Han är som tokig nu...

Jag har en liten blandis mellan shi-tzu och tibetansk spaniel. Vi har det lite jobbigt just nu, han och jag.

Han är som tokig nu när grann-tikarna löper!!! Vi kommer inte överens alls just nu, och det är inte kul. Att få ut och gå är en pina eftersom han bara sniffar och slabbar överallt, och struntar fullkomligt i vad jag säger eller gör. Inte ens om jag blir riktigt arg funkar det!

Har funderat på att kastrera honom, men fick höra att det finns tabletter. Har det samma effekt som en kastrering? Det är ju bra att prova i så fall, innan vi låter kastrera.

Stämmer det att det inte funkar på vissa hundar?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det är psykiskt mycket jobbigt för hanhundarna när löptikar finns i närheten.

Under alla år som vi människor har avlat på hundar för att särprägla olika egenskaper har det funnits en gemensam nämnare: Att ta fram individer med hög könsdrift. Kraftig könsdrift leder till att de parar sig som vi vill, och inte bildar livslånga parrelationer som vargarna gör.

Den höga könsdriften är alltså en framavlad egenskap och känns nog mycket frustrerande för hunden. Många hussar och mattar gör felet att jämföra med en sexuell relation mellan människor, baserad på kärlek och respekt för varandra.

För att dämpa könsdriften minskar man mängden könshormoner hos hunden. Det kan göras permanent, genom kastration, eller temporärt genom hormonbehandling.

Tabletter eller hormoninjektion leder till att hundens egen produktion av könshormoner minskar. Tyvärr finns det en hel del biverkningar vid långtidsbehandling, men enstaka injektioner eller kortare behandlingar brukar gå bra. Så visst tycker jag du kan prova innan han kastreras permanent. Effekten är inte helt jämförbar, en del hanar svarar inte så bra på hormonerna.

En av de nackdelar som finns med kastration är att hunden kan gå upp i vikt om man inte ser upp. Kaloribehovet minskar med upp till 30 procent samtidigt som aptiten kan öka. Detta får man möta med ett mindre energitätt foder.

Har hunden blivit lite äldre och fått en kraftig prostataförstoring finns också en viss inkontinensrisk.

Generellt är jag positiv till kastration, men det löser inte alla beteendeproblem! Livliga hundar blir inte ”mindre jobbiga” för att de kastreras. Aggressioner försvinner inte per automatik för att könsdriften minskas.

I ditt fall, där det verkar relaterat direkt till löptikarna, tror jag dock att ni båda skulle må betydligt bättre om din hund kastrerades.

Scroll to Top