Tanden är av – måste vi göra något?

Jag har en tre månaders valp som har lekt lite väl hårt med vår stora, vuxne blandrashund. Valpen har i leken brutit av en av...

Jag har en tre månaders valp som har lekt lite väl hårt med vår stora, vuxne blandrashund. Valpen har i leken brutit av en av sina huggtänder men han verkar inte lida av det, utan går på som vanligt. Tanden är en mjölktand. Behöver vi göra något förutom att vänta på att en ny tand ska växa ut?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det korrekta, vetenskapliga rådet är att den skadade tanden skall dras ut. När en tand bryts av blir pulpan inflammerad, reaktionen kan sprida sig och drabba den underliggande permanenta tanden. För att var säker på att den nya tanden skall vara frisk bör den trasiga alltså dras ut.

Nu brukar det oftast gå bra ändå. Den avbrutna tandens rot löses upp och ställer normalt inte till bekymmer för den nya, permanenta tanden. Av alla valpar med avbrutna mjölktänder – och det är många – är det mycket få som utvecklar skador som vi kan härleda till en trasig mjölktand.

Om ni väljer att avvakta ska ni kontrollera tanden dagligen och sök veterinär direkt om tanden ser ut att bli röd och inflammerad!

Scroll to Top