• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Knutan gör inte ont, men oroar mig

  Jag har en blandrastik som är steriliserad och är 5 år. Nu i vecka upptäckte jag en knut på sidan, som först verkade vätskefylld, men nu känns mer som en fast knuta. Hon har inte ont när man tar eller trycker på den och verkar inte ha något obehag. Är pigg och äter normalt. Undrar lite vad det kan vara.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  På din beskrivning låter det inte så farligt, en knuta som först känns vätskefylld och sedan blir fast kan vara en blödning efter en skada. Försvinner den spontant kan det ha varit detta.

  Om knutan är kvar tycker jag att du skall låta din veterinär titta på den.

  Knutor är en vanlig anledning till besök på djurkliniken. Oftast rör det sig inte om något farligt, men ibland är det bäst att operera bort den.

  Bölder, som orsakas av infektioner, brukar för det mesta ömma eller göra ont. Bölder uppstår genom stick av vassa saker som grenar, eller genom bett av andra djur. Bakterier växer till i kroppen och en böld uppstår.

  När det inte gör ont brukar orsaken var en nybildning av vävnad. Talgknutor och fettknutor är två vanliga fynd som inte är farliga för hunden. Ibland kan de bli så stora eller besvärliga att vi väljer att ta bort dem. Det finns också en rad mer eller mindre ofarliga hudtumörer som ofta opereras bort för att de inte kan skiljas kliniskt från farligare cancertumörer.

  För att bedöma vad orsaken kan vara och huruvida man skall operera hunden är ett veterinärbesök lämpligt. Ett enkelt vävnadsprov som tas med en injektionsnål i knutan är i många fall tillräckligt för att kunna tala om vad det är och vad som skall göras.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!