Blommande fat

Skär till lite stickmassa för ett vackert arrangemang på ett fat på fot. Stick in blommor och grenar, de längsta stjälkarna i mitten och kortare mot kanten. Kom ihåg att vattna stickmassan regelbundet.
Du kan ge äppelgrenarna sällskap av till exempel bukettapel, nejlikor och risblomma.
Minibuketter

Prova att mixa små äppelgrenar med bedårande blå förgätmigej och placera minibuketterna i små vaser, gärna olika sorter. Du kan sedan samla vaserna på en bricka så får du den finaste dekorationen till soffbordet.
Kuvertbuketter

Kuvertbuketter med säsongens blommor är oemotståndliga, särskilt med ett vackert band runt. Om det behövs placeringskort kan du knyta fast ett manillakort i bandet. Vår tallriksbukett består av en blandning av äppelblom, förgätmigej och risblomma.
Gör en vacker hjärtkrans
Det blir riktigt vackert att använda de bedårande knopplika äppelblommorna i en söt hjärtkrans – kanske att ge bort till någon du håller kär?
Du behöver:
Kraftig ståltråd, blomstertejp, blomstertråd, band till upphängning, äppelgrenar, bukettapelgrenar, hundkäx, nejlikor, risblomma (Ozothamnus diosmifolius).

Gör så här:
Forma en hjärtform av kraftig ståltråd och linda blomstertejp runt den. Klipp till växterna med cirka 3 cm långa stjälkar och sortera dem efter art. Gör en bukett med 3–4 blommor/grenar och bind fast den på hjärtat. Fortsätt med 1–2 blommor i taget. Börja från toppen i mitten och arbeta dig ner mot spetsen på hjärtat. Bind den motsatta sidan på samma sätt. Skapa en snygg avslutning längst ner, till exempel genom att placera en fyllig äppelgren i spetsen. Fäst bandet i hjärtat för upphängning.
Kombinera med andra blommor

Köp en bukett pioner från blomsterhandlaren och blanda dem med äppelgrenar från trädgården – de klär varandra otroligt bra och sprider glädje på vårbordet.
Vackra äppelsorter
’Bramley’ är ett matäpple som är stort och gult med rödaktig kind. Plockas i slutet av oktober och kan förvaras fram till våren.
’Bøghs citronäpple’ är ett litet gult äpple med gyllene kind. Plockas i augusti och september, och äts i slutet av oktober.
’Discovery’ är rött, och fruktköttet är ofta också rött. Skörda äpplet från slutet av augusti och in i september. Frukterna kan förvaras fram till oktober.
’Elstar’ är gult i botten och blir sedan rött. Skördas i september och njuts fram till december.
’Holsteiner Cox’ är rödaktig och lite matt i färgen. Frukten kan skördas från slutet av september och in i oktober och förvaras till december.

’Eldrött Duväpple’ är ett litet, rött äpple. Plocka det i slutet av september och början av oktober, och njut av det fram till jul.
’James Grieve’ är ett gulgrönt äpple med en röd solsida. Plocka det runt den 1 oktober; det kan hålla sig till november.
’Amorosa’ (Röd Aroma) är ett vackert rött och relativt stort äpple, som plockas i slutet av september och början av oktober och kan förvaras till november.
’Röd Gravensteiner’ är stort och skinande rött. Plocka de vackra frukterna i september och ät dem omedelbart.
Tips!
Plantera ett pelaräppelträd, eller spaljera trädet mot en vägg om du har ont om plats.