Blommande fat

Foto: Tia Borgsmidt

Skär till lite stickmassa för ett vackert arrangemang på ett fat på fot. Stick in blommor och grenar, de längsta stjälkarna i mitten och kortare mot kanten. Kom ihåg att vattna stickmassan ­regelbundet.

Du kan ge ­äppelgrenarna sällskap av till­ ­exempel bukettapel, nejlikor och risblomma.

Minibuketter

Foto: Tia Borgsmidt

Prova att mixa små äppelgrenar med bedårande blå förgätmigej och placera minibuketterna i små vaser, gärna olika sorter. Du kan sedan samla vaserna på en bricka så får du den finaste dekorationen till soffbordet.

Kuvertbuketter

Foto: Tia Borgsmidt

Kuvertbuketter med ­säsongens blommor är ­oemotståndliga, särskilt med ett vackert band runt. Om det behövs placerings­kort kan du knyta fast ett manillakort i bandet. Vår tallriksbukett består av en blandning av äppelblom, förgätmigej och risblomma.

Gör en vacker hjärtkrans

Det blir riktigt vackert att använda de bedårande knopplika äppelblommorna i en söt hjärtkrans – kanske att ge bort till ­någon du håller kär?

Du behöver:

Kraftig ståltråd, blomstertejp, blomstertråd, band till upphängning, äppelgrenar, bukettapelgrenar, hundkäx, nejlikor, risblomma (Ozothamnus diosmifolius).

Foto: Tia Borgsmidt

Gör så här:

Forma en hjärtform av kraftig ståltråd och linda blomstertejp runt den. Klipp till växterna med cirka 3 cm långa stjälkar och sortera dem efter art. Gör en bukett med 3–4 blommor/grenar och bind fast den på hjärtat. Fortsätt med 1–2 blommor i taget. Börja från toppen i mitten och arbeta dig ner mot spetsen på hjärtat. Bind den motsatta sidan på samma sätt. Skapa en snygg avslutning längst ner, till exempel ­genom att placera en fyllig ­äppelgren i spetsen. Fäst bandet i hjärtat för upphängning.

Kombinera med andra blommor

Foto: Tia Borgsmidt

Köp en bukett pioner från blomsterhand­laren och blanda dem med äppelgrenar från trädgården – de klär varandra otroligt bra och sprider ­glädje på vår­bordet.

Vackra äppelsorter

’Bramley’ är ett matäpple som är stort och gult med rödaktig kind. Plockas i slutet av oktober och kan förvaras fram till våren.

’Bøghs citronäpple’ är ett litet gult äpple med gyllene kind. Plockas i augusti och september, och äts i slutet av oktober.

’Discovery’ är rött, och fruktköttet är ofta också rött. Skörda äpplet från slutet av augusti och in i september. Frukterna kan förvaras fram till oktober.

’Elstar’ är gult i botten och blir sedan rött. Skördas i september och njuts fram till december.

’Holsteiner Cox’ är rödaktig och lite matt i färgen. Frukten kan skördas från slutet av september och in i oktober och förvaras till december.

Foto: Tia Borgsmidt

’Eldrött Duväpple’ är ett litet, rött äpple. Plocka det i slutet av september och början av oktober, och njut av det fram till jul.

’James Grieve’ är ett gulgrönt äpple med en röd solsida. Plocka det runt den 1 oktober; det kan hålla sig till november.

’Amorosa’ (Röd Aroma) är ett vackert rött och relativt stort äpple, som plockas i slutet av september och början av oktober och kan förvaras till november.

’Röd Gravensteiner’ är stort och skinande rött. Plocka de vackra frukterna i september och ät dem omedelbart.

Tips!
Plantera ett pelaräppelträd, eller spaljera trädet mot en vägg om du har ont om plats.