Hemma i villan utanför Stockholm råder det full aktivitet. Med tre ungdomar i åldrarna 15, 17 och 19 år blir det lätt så. Dessutom jobbar Sofia och hennes man hemma de flesta av veckans dagar, en vana de behållit efter pandemin.
Ändå är det förvånansvärt ordningsamt.
Det kan bero på att Sofia och familjen har blivit duktiga på att rensa hemmet på både saker och kläder som inte används. Det finns nämligen en marknad för det mesta.
– Självklart är det en ekonomisk fråga men det handlar också om att jag allt mer börjat ifrågasätta onödig konsumtion. Det skaver att köpa nytt när vi står inför en klimatkris, säger Sofia.
LÄS ÄVEN: Sjukpensionären Therese kämpar med ekonomin: ”Finner glädje i de små sakerna”
Med tre växande ungdomar med olika intressen och ständiga modeväxlingar på klädfronten blir det mycket kläder och prylar. Att då hela tiden köpa nytt blir ohållbart.
– Våra ungdomar har alltid fått ärva av varandra och ofta blir både kläder och prylar utslitna. Men i de fall de inte blir det, då säljer vi eller ger bort, säger Sofia.
På nätet finns nämligen i det närmaste oändliga möjligheter att sälja – och köpa – föremål. Skidutrustning, friluftskläder och märkeströjor som i vanliga fall kostar en smärre förmögenhet kan man hitta där för bara en bråkdel av ursprungspriset. Nästan oanvänt.
– Nyligen köpte jag en kaschmirtröja som var nästan ny. Den har blivit en favorit, konstaterar Sofia.
Köper nytt av kvalitet
Om familjen köper nytt håller de sig till plagg av högre kvalitet. Det lönar sig i längden, eftersom kläderna håller bättre.
– Om man vårdar sina skor, putsar dem och använder skoblock, lämnar in dem för lagning och omklackning kan de hålla hur länge som helst. Samma sak gäller kläderna. Genom att följa tvättråden noga, kemtvätta det som ska kemtvättas, så håller kläderna mycket längre, säger Sofia.
Hon har också ett annat råd – att lämna in kläderna på lagning om de går sönder, eller för den delen låta sy om kläder som plötsligt inte passar längre.
– Det kanske låter exklusivt att lämna in hos en skräddare men det är helt otroligt vad en skicklig skräddare kan åstadkomma för en ganska liten summa pengar. På så sätt förlängs ju användningstiden markant.
Hon skrattar till och berättar om makens lite udda hobby – att köpa enorma, avancerade Legobyggsatser som byggs ihop efter detaljerade ritningar.
– Men eftersom det räcker att bygga varje modell en gång, och eftersom de kostar tusentals kronor i nypris, köper och säljer han dem begagnat allt eftersom. Det blir
nästan som ett bibliotek men för Lego istället för böcker, säger Sofia.
Också möbler, porslin och glas säljer och köper familjen Hagelin på nätet. Har man koll på vilken smak man har finns det ju egentligen ingen anledning att köpa nytt, resonerar de. Istället kan man lägga en bevakning på just det föremål man är ute efter och lägga ett bud när det dyker upp.
Familjen minskar utgifterna på många smarta sätt
Med tre tonåringar i huset har matkontot, som var högt även tidigare, ökat markant. För att minska utgifterna på den fronten storhandlar familjen Hagelin och gör veckomatsedlar efter säsong. Det blir ofta lunchlådor de dagar Sofia och hennes man jobbar hemifrån, något som man sparar mycket pengar på och som också blir nyttigare i längden.
– Dessutom äter vi inte lika mycket kött som tidigare och försöker istället äta mer vegetariskt.
Långsiktighet är en viktig nyckel för att minska kostnaderna och det tänkandet genomsyrar även husets planlösning. För hur stor bostadsyta behöver en familj egentligen?
– Vi har valt att ha en uthyrningsdel i vårt hus, en liten etta med egen ingång där hyran blir en extrainkomst, säger Sofia.
Långsiktigheten märks också i familjen Hagelins val av belysning. Sofias man är nämligen lite av en uppfinnarjocke och har installerat ett belysningssystem som tänds och släcks utifrån hur ljust det är ute. Det innebär att ljuset aldrig står på dagtid.
– Från början installerade han det egentligen för att det var en cool grej att göra. Men nu uppskattar vi systemet med tanke på de höjda elkostnaderna. Överhuvudtaget har vi fått tänka till när det gäller elförbrukningen.
Tvättar när elen är billig
Numera står inga lampor och lyser i onödan och teknisk utrustning som tv-apparater och ungdomarnas Playstation stängs av när de inte används.
– Vi har ett elavtal som gör att vi betalar vad det kostar i realtid. Det innebär att vi kan anpassa hur vi använder oss av det som drar el, beroende på det aktuella spotpriset, säger Sofia.
Eftersom elen kostar mindre nattetid går tvättmaskin och diskmaskin under dygnets mörka timmar.
– Våra ungdomar har själva fått komma med förslag på hur vi ska minska elkostnaderna. Vi insåg att det är smart att duscha snabbare, så det var ett förslag som kom upp. Samma sak gäller vilken tid på dygnet man duschar. De duschar sent på kvällen för då blir det billigare, säger Sofia.
Vi som har upplevt 1970-talet med dess oljekris minns uppmaningarna om att sänka temperaturen och istället dra på sig raggsockor och en extratjock tröja. Där är familjen Hagelin inte än men sedan de installerade nya termostater på elementen, för att få bättre koll på temperaturen där hemma, har de ändå sänkt inomhustemperaturen något.
Kollektivtrafik bra för både miljö och plånbok
En annan utgiftspost som lätt drar iväg är bilkostnaderna. Familjen Hagelin har visserligen egen bil men i Stockholm, med dess generöst utbyggda kollektivtrafik, finns det stora möjligheter att låta bilen stå.
– Vi åker kommunalt så långt det går och tar aldrig bilen i onödan. Det sparar vi mycket pengar på och dessutom är det bättre för miljön, säger Sofia.
För Sofia och de andra familjemedlemmarna är det inte enbart av ondo att försöka hålla kostnaderna nere.
– Visst. Priserna har skenat i höjden och våra kostnader har ökat. Men vi har det ändå bra här i Sverige. Det får vi inte glömma. Jag vill inte att snålheten ska få ta överhanden. Man måste få unna sig lite ibland och man behöver ju till exempel inte sluta shoppa helt. Däremot kan man vara lite smart i sitt sätt att shoppa, både med tanke på ekonomin och på miljön.
Ett kvitto på att de har lyckats med den strategin kom för inte så länge sedan, när ett av barnen fyllde år, och hade skrivit en önskelista.
Högst upp på listan hade sonen skrivit ”laga min trasiga Iphone” och näst överst stod ett önskemål om begagnad datorutrustning.
Sofia Hagelin
Ålder: 50 år.
Familj: Man och tre barn, 15, 17 och 19 år.
Bor: I villa i Stocksund utanför Stockholm.