Midsommar vid Siljans strand: Ett traditionsrikt firande du inte får missa

I hela vårt land äts det sill och potatis och jordgubbar. Det plockas blommor, helst sju sorter. Majstången reses och små grodorna hoppar. Ja, midsommarafton är fylld av traditioner. Men ingenstans lika mycket som i Gropen i Leksand!

För många är Dalarna det svenskaste man kan tänka sig. Varje år kör stora mängder de olika klassiska Vasaloppen. Här ligger röda stugor och blickar ut över Siljan. Spelmanstraditionen är stark och de flesta av oss gillar konstnärerna Carl Larsson och Anders Zorn. Ja, Dalarna är ett Sverige i idylliskt koncentrat.

Det är midsommarafton och vårt första stopp blir i den lilla byn Östanhol. Den ligger elva kilometer söder om Rättvik, vid Siljans strand. Alla svenska flaggor som går att hitta verkar vara hissade. Med sina röda stugor och dagens blå himmel är det en vacker syn. Som många andra byar runt sjön så arrangerar man sitt eget midsommarfirande.

Är vi i Dalarna än? Ja visst är vi det!

Rickie Hampshire har precis avslutat firandet vid stången och lastar nu på ett helt gäng med barn i en lövad vagn. Den dras av en fyrhjuling.

– Det är mina barn och deras vänner, säger Rickie. De är trötta av dansen och nu ska jag skjutsa dem till badplatsen.

Han är nyinflyttad i byn, tillsammans med frun Alison, efter att tidigare ha bott i Stockholm.

– Igår kväll var Alison med och klädde stången. De var en grupp på 20–30 personer som gjorde det.

Den som firar midsommar i Tällberg har vackra vyer att titta på.

Entusiasterna är klädda i folkdräkt

På festplatsen ljuder Å jänta och jag. Unga och gamla bildar häck som man sedan parvis får smyga igenom. Runt, runt, varv efter varv. Andra väljer att ta det lugnt med en fika vid långborden med rutiga dukar och vaser med midsommarblomster.

Så utlovar lekledaren i Östanhol att nu ska det minsann bli En riktigt bussig svärmor, den ultimata låten för sidgalopp och handklapp.

Nästa stopp blir grannorten Tällberg. Kanske är det den mest idylliska platsen runt Siljan. På sin hemsida skriver Leksands kommun så här:

I Gropen i Leksand har 30 000 samlats för att se majstången resas!

”I Tällberg finns, kraftigt förenklat, tre genretyper av bebyggelse: kvarstående rester från bondbyn Tällberg, dalaromantiska sommarnöjen, fritidshus och småhus från 1900-talet, storskaliga hotellanläggningar med tillhörande storskaliga rekreationsytor. Tällberg har omnämnts som Sveriges mest hotelltäta by och innefattar inte mindre än åtta hotell spridda i landskapet. De flesta hotellen är helt eller åtminstone delvis uppförda i generellt anpassad faluröd stil eller med dalaromantiska drag.”


LÄS ÄVEN: 14 fikastopp längs vägen som förgyller sommarens bilresor


Allt fler söker sig upp emot den plats där majstången traditionsenligt ska resas. Parkeringsplatserna på de gröna ängarna börjar fyllas. En hel rad med människor har slagit upp sina campingstolar utmed huvudvägen. De bildar ett slags första parkett med bra sikt när tåget marscherar till stången. I två av stolarna sitter Karin och Stefan Ringö från Stockholm.

– Vi hälsar på bekanta som bor här och vi vill se ett äkta midsommarfirande, säger Stefan. I den här värmen är en plats i skuggan åtråvärd.

Så möter vi Greta och Sanna Smedje som är vackert klädda i folkdräkter. Men det är dräkter från en annan del av Sverige, nämligen Norrbotten. Mamma Greta bär en Tornedalsdräkt och dottern Sanna en dräkt från Lule älvdal.

Per-Erik Ingels med familj, i Leksandsdräkt.

– Vi bor i Tällberg över sommaren, berättar Greta. Jag är född här men har sedan bott i Norrbotten under lång tid.

– Vi ska hinna med ett midsommarfirande i Rättvik också, säger Sanna. Efter covid-19 har det uppstått en abstinens och den ska vi ta igen nu.

Bakom bystugan i Tällberg samlas de riktiga entusiasterna. Här är det självklart folkdräkt som gäller. Merparten är kvinnor klädda i byns dräkt och de hjälper varandra med de små men viktiga detaljerna. Man får nästan känslan av ett luciatåg som ska ha uppvisning för sina föräldrar.

– Den här fickan ska till hälften vara under kjolen, säger någon i gruppen för att hjälpa de andra.

Kvinnorna i Tällberg klär sin midsommarstång

Behövs 20 man för att resa midsommarstången

Carl-Åke Gatu gör sig också redo för den ganska korta marschen från bystugan till stången.

– Jag har en lite speciell uppgift, berättar han. Jag har med mig en planka som är en viktig del när man reser majstången. Undan för undan avlastar den tyngden. De som reser stången har så kallade saxar till sin hjälp. Det finns inga personer utsedda för den uppgiften ännu. Alla som är nyktra får hjälpa till.

Under natten har stången flätats med 50 meter björk av en grupp damer. Själva resningen verkar dock vara en uppgift bara för män. De starka dalkullorna får nöja sig med att titta på. Hans Jensen är ordförande i Tällbergs hembygdsförening och tillika speaker. Han ger en liten bakgrund till midsommarfirandet.

Sanna och Greta Smedje har båda folkdräkter från norr-bottniska älvdalar. Sanna, till vänster, från Lule älvdal och mamma Greta från Torne älvdal.

– En del av er kanske kommer ihåg att man förr alltid firade midsommarafton 23 juni, oavsett veckodag. Numera, från 1953, är det alltid på en fredag mellan 19 och 25 juni. Att resa stången nu är en ganska lång process. Vi kommer att behöva 20 man, varav minst två vana på varje sax.

Så kan Tällbergsborna, hotellgästerna och andra turister konstatera att midsommarstången kom på plats även i år. Nu blir det musik av ortens spelmän och dans för den som vill.

Skådespelaren Stefan Sauk firar midsommar i Dalarna. Här tillsammans med Eva och Bengan Jansson.

Många besökare till Sammilsdal

Att hitta en parkeringsplats i Leksand den här kvällen kräver planering och lite tur. Ryktet säger att det kommer minst 25 000 besökare till Sammilsdalsgropen. Den ligger centralt, nära kyrkan och nära älven. De flesta väljer nog att kalla den Gropen eller bara Gropa.

Den bildades i samband med inlandsisens avsmältning. Vid isens bortsmältning lämnades ett hål eller en grop i landskapet. Gropen är en av de mest kända dödisgroparna i Sverige. Den liknar en stor grön amfiteater som naturen själv har skapat.

På en av slänterna sitter en grupp utländska studenter som studerar på högskolan i Falun. Alla läser de svenska som kurs men även andra ämnen. Deras utrustning tyder på goda förberedelser. I en av väskorna skymtar en snaps, O P Andersson, och ett rejält paket med Leksands knäckebröd.

Ringlekar i Östanhol.

– Ja, och så har vi gjort vår egen gubbröra. Vi är så glada över att vara här, säger tyska Johanna Schmidt. Vädret är fantastiskt, svenska vänner har sagt att det inte varit lika fint på tio år. Vi vet inte riktigt vad vi ska förvänta oss, men förstår att det är ett stort svenskt evenemang.

Johanna och kompisarnas blomsterkransar ser väldigt proffsiga ut.

– Ja, jag har en svensk kompis vars mamma jobbar i en blomsteraffär och hon har lärt oss hur man ska göra.

Gruppens övernattning är redan löst. Tabea Busch kommer från mellersta Tyskland men har tagit med sig en campingvagn under studierna. Pluspoäng även där till de tyska ungdomarna.

Kyrkbåtarna gör sig i ordning för midsommaraftonens rodd i Leksand.

Stort midsommarfirande i Leksand

Ulrika Liljeberg är kommunstyrelsens ordförande i Leksand när vi är på besök (numera är hon riksdagsledamot). Men en sådan här kväll klingar det nog bättre med borgmästare eller mayor. Det är lättare att förstå för de utländska gästerna. Vad är det som gör Leksand till ett sådant midsommarens epicentrum den här kvällen?

– Jag tror mycket beror på att det finns en så fin balans i Leksand mellan olika aktörer, säger Ulrika Liljeberg. Alla bidrar och ingen blir alltför dominerande. Vi har ett starkt näringsliv och välkända företag som Clas Ohlson och Leksands knäckebröd. Många känner igen vårt ishockeylag som spelar i Elitserien och det finns ett otroligt starkt musik- och kulturliv. Det blir en bra mix. Vi vill inte bara ha stockholmare som kommer hit på sommaren. Det finns också en familjär känsla här, många känner varandra.

Ett gäng tyska och franska ungdomar har gått all in på den svenska midsommaren. De har både gubbröra och snaps packade i sina väskor. Från vänster Paula Benz, Tabea Busch, Zoé Desailloud, Sebastin Hutzen och Johanna Schmidt.

Ulrika, som representerar Centerpartiet, ska strax borda en av kyrkbåtarna som ska ro i Dalälven från kyrkbrinken till Gropen. Hon är också värd för en extra prominent gäst – den japanske ambassadören Noke Masaki.

– Det är mitt första besök här, säger Noke Masaki. Men vi har en lång tradition tillsammans och firar 35-årsjubileum här. Leksand och Tobetsu är vänorter. Jag vill verkligen se hur svenskarna firar sin midsommar. Speciellt är jag nyfiken på när ni dansar Små grodorna! Jag har sett det på Youtube och övat lite själv.
Den som vill ro en kyrkbåt måste ha en folkdräkt på sig. Annars gör man sig inte besvär. Skådespelaren Stefan Sauk firar midsommar i Tällberg varje år. Men han har ingen folkdräkt på sig.


LÄS ÄVEN: Så blir din sommar 2023: Stort horoskop


– Jag är kompis med spelmannen Bengan Jansson och hans fru Eva och sonen Allan. De ska strax lägga ut med kyrkbåten. Annars bor vi på Green Hotel i Tällberg. Ägaren är en gammal god vän till mig. Det är en fantastisk känsla i Leksand en sådan här kväll. Det är liksom midsommarfirandets urmoder som finns här.

Japans ambassadör Noke Masaki (mitt i bilden) är en av få som inte har folkdräkt på kyrkbåten denna kväll.

Spelmännen marscherar till Gropen

Tillbaka i Gropen marscherar spelmännen med följe ner till tonerna av Gånglåt från Äppelbo. Midsommarstången ligger klar att resas. Kyrktuppen högst upp ska symbolisera vaksamhet mot fiender, kanske danskar speciellt.

Blomsterringarna symboliserar gemenskap och hjärtat kärleken. De sista egenskaperna känns lite extra passande denna midsommarkväll. Många i publiken hälsar bekant på varandra, smuttar på en öl eller ett glas vin och mobilkamerorna smattrar med leende människor som motiv.

Ulrika Liljeberg är numera riksdagsledamot för Dalarnas län. Klädd i folkdräkt är hon på väg till en av kyrkbåtarna.

När kulturchefen Pär Ohlsson är klar med sin uppskattning av publiken får vi reda på att 30 000 midsommarsugna besökare tog sig till den här ikoniska platsen.
Leksands folkdanslag dansar nu sin andra dans och stämningen stiger. Vågen börjar gå runt, runt i den stora gropen. När stången ska resas tar det säkert en halvtimme innan den pekar rakt upp mot den blå himlen. Men vem har bråttom en kväll som denna?


LÄS ÄVEN: Anders och Sara campar med sina sex katter: “Självklart att de ska få följa med”


Scroll to Top