Fråga: Vad ska man tänka på om man vill köpa bostad som sambor?
Vi är ett ogift par som ska köpa vår första gemensamma bostad tillsammans.
Vi har tänkt att vi ska äga hälften vardera. Finns det något särskilt vi borde tänka på? Vad händer till exempel om vi separerar och en av oss vill sälja bostaden eller – i värsta fall – någon av oss går bort?
Vi har inga barn.
E & S
Jurist Arne Larsson svarar: Bäst om ni kan betala lika mycket
När ni ska äga bostaden med hälften vardera är det bra om ni också betalar hälften vardera vid köpet, det vill säga att ni vardera betalar lika stor andel av kontantinsatsen och, om ni lånar pengar till köpet, att ni båda står som låntagare för samtliga bolån.
Om det är så att en av er betalar större delen av kontantinsatsen bör ni skriva ett skuldebrev, eftersom det uppstår en skuld mellan er som motsvarar hälften av skillnaden mellan era andelar av kontantinsatsen. För att skuldebrevet ska få full effekt vid en eventuell separation bör ni då även skriva ett samboavtal. Samtidigt kan ett samboavtal vara ett hinder om någon av er vill ta över bostaden efter en separation eller om den efterlevande av er vill ta över den efter ett dödsfall.
Ett samboavtal är ett avtal där sambor avtalar att sambolagens regler om bodelning inte ska gälla i deras förhållande. Det bästa är alltså om ni kan betala lika mycket vid köpet av bostaden och därmed inte har något behov av ett samboavtal. Det är nämligen genom bodelning som en av er kan lösa ut den andra och bo kvar efter en separation och det är genom bodelning som en efterlevande sambo kan ta över bostaden efter ett dödsfall.
För att ytterligare skydda den efterlevande av er efter ett dödsfall bör ni även skriva testamente till varandra.
Eftersom ni inte har några barn är ni fria att testamentera utan att någon annan kan kräva att få del av kvarlåtenskapen.
Arne Larsson
Skriv till Arne
Arne Larsson från Familjens Jurist svarar på familjerättsliga frågor i Hemmets Journal.

Maila till hj.experter@egmont.se
Skriv ”Fråga juristen” i ämnesraden.
Du kan även skicka brev till: Fråga juristen, Hemmets Journal, 205 07 Malmö
Alla frågor hanteras med sekretess.
Besvarade frågor publiceras i tidningen och kan även komma att publiceras på hemsidan.