Varför har jag ont i baksidan av låret?

Efter en arbetsdag där jag gått och stått mycket får jag så ont i baksidan av låret att jag knappt kan gå. Vad kan jag göra åt saken?

I flera år har jag haft problem med känningar i baksida lår. Det har i regel gjort väldigt ont efter jobbet, där jag går och står mycket.

Ischias bröt ut i ena benet och jag blev sjukskriven. Efter ett år började jag känna av baksida lår och ett par veckor senare bröt det ut rejält, nu i det andra benet och mycket värre. Jag kan knappt gå!

Jag har frågat om sjukgymnastik och fått till svar att det inte är någon idé. Efter att ha väntat på röntgen har jag fått besked att inget går att göra.

I läkarintyget står det diskbråck/diskgeneration med radikulit i ländryggen och lumbago med ischias. Förr hade jag problem med ländryggen, nu benet. Ska det vara så här resten av livet?

Ulla, snart 60

Doktor Kenneth Ilvall svarar: Träning är en viktig komponent

Ländryggen får ta hela tyngden från överkroppen och diskarna blir då mindre elastiska med tiden och kan spricka och orsaka diskbråck. Det kan bli så olyckligt att disken, som buktar ut, komprimerar en nervrot och detta kan resultera i nedsatt/störd känsel och/eller smärta längs det område nerven normalt reglerar.

Ett diskbråck man hittar på en röntgenundersökning eller en MR, som inte är röntgenstrålar, behöver inte ge besvär alls eller kan ge besvär då och då. Då de skriver ”radikulit” innebär det att nerven är så pass påverkad att den med stor sannolikhet ger symtom.

Att från detta gå vidare och operera brukar man avvakta med eftersom det inte alltid är säkert att det blir bättre. Träning och stabiliserande övningar brukar vara viktiga komponenter för att nå minskad smärta på både kort och lång sikt. Att gå och få sjukgymnastinstruerade övningar är alltså en god idé och det är inte för sent!

Kenneth

Scroll to Top