• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Jag är orolig för min väninnas lilla dotter – vad kan jag göra?

  Min väninna har förälskat sig i en man hon har träffat på nätet. De har aldrig träffats på riktigt, men hon är beredd att resa till honom och bosätta sig i hans land. Jag är rädd för att detta kommer gå ut över hennes lilla dotter. Vad ska jag göra?

  Fråga Vibeke: Jag är orolig för min väninnas lilla dotter – vad kan jag göra?
  Illustration: Karen Borch

  Fråga till Vibeke: Min väninna är förälskad i en man hon aldrig har mött

  Jag vet helt enkelt inte vad jag ska göra med min väninna. Hon har alltid haft problematiska relationer med män. På senare år är det män som hon har träffat på nätet. Hon har haft många sådana förhållanden men de flesta av dem har bara varat några månader.

  Nu har min väninna mött en ny man på nätet och denna gång är det en man som inte bor i Sverige. De har chattat ett par månader och den senaste tiden har de börjat tala med varandra i telefon. Fast de aldrig har träffats i levande livet är nu båda upp över öronen förälskade.

  Hon vill nu resa till honom, gifta sig med honom och bosätta sig i hans land. Med tiden planerar de att flytta tillbaka hit, båda två. Så långt är allt okej för mig. Det är ju hennes liv.

  Problemet är dock att hon har en fin liten dotter som är 8 år. Och den lilla har ju ingenting att säga till om. Hon har inte alltid haft det så lätt men min väninna menar att flickan inte kommer att fara illa av en flytt till annat land. Dottern har träffat flera av mammans tidigare män och jag måste erkänna att en del av dem inte var särskilt trevliga.

  Den man hon nu tänker gifta sig med har hon som sagt aldrig mött i verkligheten. Jag anser att hon har förälskat sig i en massa fina ord. Hon tror på det han säger, att han ska göra henne lycklig och att hon aldrig kommer att bli besviken på honom. Det har han lovat henne.

  Vad ska jag göra? Jag vill såklart att hon ska vara glad och lycklig – men jag tycker att det går ut över hennes lilla dotter.

  G L

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Någon måste slå näven i bordet!

  Ärligt talat måste jag erkänna att jag tycker att din väninna är otroligt naiv. Att hon, efter nätkontakt med en man som hon inte känner, är beredd att kasta allt över bord och flytta till ett okänt land med sitt lilla barn. Något sådant gör man bara om man förlorat sans och balans.

  För det första vet hon egentligen ingenting om denne man och för det andra vet hon ingenting om hans intentioner. Det ligger ju nära till hands att tro att han är ute efter ett svenskt pass eller hennes pengar.

  Det som smärtar mig mest när jag läser ditt brev är dock tanken på den lilla flickan. Det är oansvarigt att din väninna överhuvudtaget drömmer om att släpa med henne. Flickan verkar ju redan ha fått utstå en hel del!

  Finns det verkligen ingen som kan skaka om hennes mor och förklara för henne att flickans väl och ve går före allt annat. För så är det när man har barn – barnets bästa kommer i första rummet.

  Är det möjligt för dig, eller någon annan som kvinnan har lite respekt för, att förklara att hon inte bara sätter sitt eget liv på spel genom att resa dit utan även sitt barns liv?

  Din väninna verkar ju inte kunna tänka klart just nu. Någon måste därför slå näven i bordet så att hon vaknar upp och förstår att hon inte kan ge sig av på detta äventyr. Hon ska stanna hemma och se till att hennes dotter trivs och mår bra.

  Vill hon möta kärleken får hon göra det här hemma. Allt annat är oansvarigt. Om jag var dig skulle jag gå långt för att hindra henne från att ge sig i väg på denna resa.

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!