• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Min nya sambo vill styra mitt liv – vad ska jag göra?

  Min nya sambo flyttade direkt från sitt ex hem till mig. Det tog inte lång tid förrän han började komma med sura kommentarer som: "Ska du ut nu igen? Du är ju aldrig hemma". Det här är på väg att ödelägga vårt förhållande.

  Fråga Vibeke: Min nya sambo vill styra mitt liv – vad ska jag göra?
  Illustration: Karen Borch

  Fråga till Vibeke: Min nya sambo tycker att jag sviker honom när jag ber om utrymme

  Jag är en kvinna 50-års­åldern och har två vuxna barn. Visst har jag haft förhållanden men inget särskilt allvarligt. Jag har levt själv i många år och trivs väldigt bra med att bo ensam.

  För två och ett halvt år sedan mötte jag dock en man som slog undan fötterna på mig. Jag blev totalt förälskad. Han var då på väg ut ur ett förhållande. Enligt honom levde han och hans dåvarande sambo parallella liv och hade glidit från varandra.

  Han flyttade från henne och direkt hem till mig. Så här i efterhand kan jag tycka att det gick lite väl snabbt och ångrar det faktiskt. Även om jag fortfarande tycker om honom.

  Saken är den att jag till skillnad från min sambo har många vänner och flera fritidsintressen. Förmodligen för att jag varit singel så länge. Och jag fortsatte att träffa mina vänner och utöva mina fritidsintressen även sedan han flyttat in.

  Det tog inte lång tid förrän han började komma med sura kommentarer som: Ska du ut nu igen? Du är ju aldrig hemma. Varför kan dina vänner inte komma hit?

  Faktum är att mina väninnor har varit här men min sambo betedde sig då så konstigt. Det var som om det var hans vänner som var på besök och han pratade oavbrutet. Vi vänner fick inte en syl i vädret. Därför började vi träffas på stan i stället.

  Jag har försökt förklara att jag behöver egen tid och eget utrymme. Att det är väldigt viktigt för mig. Han tycker då att jag sviker honom och vår relation och att jag är rädd för förpliktelser. Han menar att det var just det som fick hans förra relation att gå i stöpet. Det här är på väg att ödelägga vårt förhållande. Har du något råd till mig?

  NN

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Hög tid att han skaffar egna kamrater

  Nu ska jag inte generalisera men när det gäller min egen umgängeskrets så är det kvinnorna som är bra på att vårda sociala nätverk, medan man inte kan säga det samma om männen. De verkar bli socialt utmattade på arbetet och är nöjda med att bara prata med sin partner när de kommer hem.

  Om det ska ordnas med restaurangbesök eller fest, ja då låter de hustrun sköta den saken. Det fungerar säkert fint i "gamla" äktenskap där man med tiden har byggt upp en gemensam umgängeskrets.

  Men det blir ju annorlunda i en situation som din, då två mogna människor blir tillsammans, och du redan har en väl etablerad social krets. Dina väninnor tycker nog inte att det är så kul att vara med dig om du alltid har din sambo i släptåg. Särskilt om han uppför sig som om han är Guds gåva till mänskligheten.

  Det där sista behöver du inte säga till honom men du kan gott berätta att du och dina ­väninnor behöver egen tid tillsammans. Saknar han sällskap är det hög tid att han skaffar egna kamrater i stället för att utgå från att du ska fixa det.

  Självklart ska ni se till att göra trevliga saker tillsammans och skapa fina minnen. Men det är inte okej att han försöker att slå in en kil mellan dig och dina vänner. Om han inte låter er vara i fred, kan det vara början på slutet för er relation. Och då har han sig själv att skylla.

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

   

  Vibeke Dorph, Hemmets Journals relationsexpert
  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!