Fråga Vibeke: Jag var otrogen – ska jag göra slut med min pojkvän?

Under en arbetsresa var jag otrogen mot min pojkvän. Det har hänt något inom mig som gör mig osäker på vårt förhållande. Jag älskar min pojkvän, men jag vill inte att han ska röra mig. Vad ska jag göra?

Jag är mitt i kaos och kris och jag hoppas du kan hjälpa mig med ett råd.

Min pojkvän är en härlig kille men jag har börjat tvivla på min kärlek till honom. Jag har precis kommit hem efter en längre arbetsresa utomlands. Det hände mycket på den resan och jag tycker att jag lärde känna mig själv lite bättre. Jag har funderat mycket på hur jag är som person och vad jag egentligen ska göra med mitt liv.

Tyvärr var jag också en stor idiot som var tillsammans med en annan kille i sällskapet. Jag blev förälskad och hoppade i säng med honom trots att jag visste att vi aldrig kunde få en framtid ihop. Han var tydlig med att det för honom var en engångshändelse.

Den här första veckan hemma har varit fruktansvärd. Dels har jag hjärtesorg efter mannen som jag aldrig kan få, dels har jag svårt att se min sambo i ögonen och jag vill inte låta honom röra mig.

Jag har berättat för honom om min otrohet och att det har hänt något i mig som gör att jag är osäker på vårt förhållande. Han har varit väldigt förstående och säger att han inte är arg – fast han är såklart mycket ledsen över det som har hänt. Det är ju jag också.

Innan jag for iväg var jag trygg i vår relation men det är annorlunda nu. Jag är osäker på vad jag känner och vad jag vill. Jag älskar min pojkvän men vill inte vara i ett förhållande som jag känner mig
tveksam till.

Jag har haft sällskap i nästan hela mitt vuxna liv. Mina relationer har i princip överlappat varandra och jag har inte varit singel särskilt länge någon gång. Det här är inte första gången jag är otrogen och jag är riktigt rädd att det kommer att hända igen.

Jag vill hitta tillbaka till min pojkvän och få ett normalt samliv igen, samtidigt som jag är skräckslagen för att han ska röra mig. Jag har aldrig varit så förvirrad och olycklig förr. Vad ska jag göra?

I O

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph svarar:

Du verkar vara en tjej som söker trygghet, samtidigt som du är nyfiken på livet och verkligen vill leva livet.

Just nu vill du säkert slippa den äventyrliga och livslustiga sidan av dig själv. Du vill vara en person som är nöjd med en trygg relation och värdesätter det hon har.

Men du är inte den kvinnan nu. Något i dig säger nej till det. Även om du tycker om din pojkvän, är du livrädd för att han ska ta i dig. Din kropp vill inte det och inte din själ heller – sedan kvittar det hur mycket ditt förnuft tycker att du borde skärpa dig.

Så vad ska du göra? Jag kan inte bestämma det åt dig, men jag har varit i samma situation som du. Jag gick, fast det var svårt och jag visste att jag skulle såra en person som jag tyckte väldigt mycket om. Men jag har aldrig ångrat det beslutet. Det danade mig och gjorde mig till en bättre människa. (Min före detta mötte en ny kärlek som passade ­honom bättre än jag.)

Jag tror inte du behöver vara rädd för att bli ensam på gamla dar. Du har klarat av att leva i relationer och kommer att göra det igen. När och om du vill.

Mitt råd är alltså att lyssna till din magkänsla och handla därefter. Om du tar ansvar för ditt eget liv och den tillvaro du vill ha, kommer det i långa loppet att stärka din självkänsla.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Jag var otrogen – ska jag göra slut med min pojkvän?

Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.