• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Mitt lilla barnbarn blev utskällt och kallades för tjuv

  Vi blev väldigt rädda och olyckliga av händelsen, och mitt barnbarn plågas fortfarande. Vad kan vi göra?

  Fråga Vibeke: Mitt lilla barnbarn blev utskällt och kallades för tjuv

  Jag är en kvinna på 65 år som bor i en stor stad nära Stockholm. Där har vi fått en inomhusloppis i vilken man mot betalning kan hyra ett stånd och sälja sina saker. Min dotter och jag har gjort det.

  En söndageftermiddag var jag, min dotter och hennes 7-årige son, mitt barnbarn, på loppisen. Vi röjde upp bland våra saker och när vi skulle gå därifrån upptäckte min dotter att pojken hade tagit en sak från en annan försäljares hylla och stoppat den i fickan.

  Hon skällde ut honom, sa att det är fel att stjäla och bad honom att gå tillbaka med den där prylen och be om ursäkt. Tillsammans gick vi till kassan där det stod många människor.

  Kvinnan som ägde saken som mitt barnbarn tagit blev aggressiv. I stället för att ta emot hans ursäkt började hon skälla våldsamt på honom och hota med att ringa polisen. Pojken blev väldigt rädd och mycket olycklig. Ja, det blev vi alla tre.

  Jag gick dit några dagar senare – min dotter vill inte gå dit fler gånger – för att ordna med det ekonomiska. Jag passade på att prata med kvinnan och förklarade att jag tyckte hon hade överreagerat.

  Och om hon nu kände att hon måste skälla ut pojken, kunde hon ha tagit honom åt sidan i stället för att ställa till en scen inför alla människor.

  Hon höll inte med mig. För henne är en tjuv en tjuv. Även om det råkar vara ett litet barn. Jag är så förbannad över situationen. Både för min dotters och hennes sons skull. De är fortfarande plågade av händelsen.

  Vad tycker du om detta? Har du något råd till oss?

  G F

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar:

  Det låter verkligen som en obehaglig och oförtjänt upplevelse som ni varit med om. Den där kvinnan måste redan i förväg ha haft tonvis med trista erfarenheter i ryggsäcken, eftersom hon reagerade så våldsamt på ett litet barns misstag.

  Att lära ett barn att säga förlåt är en konst i sig. Och vad betyder det inte för barnet när hans välmenade ursäkt blir så primitivt och aggressivt mottagen? Kvinnan borde skämmas! Men utifrån din beskrivning verkar hon inte vara en person som förstår att vara pedagogisk. Hon har säkert inte förmåga till sådan empati.

  Så vad ska ni göra? Jag förstår verkligen att du är arg men tänk på det här ordspråket: "Brottas aldrig med en gris. Ni kommer båda att bli smutsiga, men grisen kommer att njuta av det." Tror du inte att det är det som har hänt här?

  Kvinnor som hon lär sig ingenting av de konflikter de hamnar i. Det är nog så att hon faktiskt får näring av att bråka med människor. Därför ska du låta bli att konfrontera henne igen. Spill inte din tid på det. Håll dig i stället från henne och skona dig själv från hennes vrede.

  Så som hon beter sig kommer det nog inte att ta lång tid innan hon får slå igen sitt loppisstånd. Ni är garanterat inte de enda som har råkat ut för hennes obehagliga sätt.

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Vibeke Dorph, Hemmets Journals relationsexpert

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!