• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Min nya svåger ger inte våra barn julklappar

  Min svåger skryter gärna om att han har det gott ställt men vill ändå inte ge mina barn julklappar, trots att jag och min partner alltid ger julklappar till hans barn. Är det orättvist av mig att bli upprörd över detta?

  Fråga Vibeke: Min nya svåger ger inte våra barn julklappar
  Illustration: Karen Borch

  Det är orättvist att min nya svåger inte ger våra barn julklappar

  Jag är en man i 40-årsåldern och pappa till två barn. Jag är frånskild och bor med min nya partner. Min partner har adopterat mina barn, vilket känns helt fantastiskt.

  Men jag har ett problem som gäller min partners bror. Det är ett problem som uppstår varje år vid juletid och det var samma visa den här julen. Jag har svårt att släppa det och jag vill undvika att hamna i samma dilemma nästa jul, även om det är långt kvar tills dess.

  Saken är att min partner har två syskon, en bror och en syster, och brodern har två barn. Varje år ger vi hans barn julklappar för runt 700 kronor vardera.

  Våra numera gemensamma barn får alltid julklappar av min partners syster och föräldrar men inte av brodern, trots att vi alltid ger hans barn julklappar. Han skryter gärna med att han har det gott ställt men tycks ändå inte ha råd att ge våra barn julklappar.

  Är jag orättvis när jag blir arg och upprörd över att jag och min partner varje år ger julklappar till svågerns barn när mina barn inte får något av honom? Ska jag konfrontera min svåger eller ska vi helt enkelt sluta köpa julklappar till hans barn i framtiden?

  Julefrid?

  Vibeke Dorph svarar: Försök hitta en gemensam lösning

  Om det här är din svågers sätt att visa vilka han anser vara riktiga familjemedlemmar och inte har han hittat ett tämligen raffinerat och elakt sätt att göra det på. För jag kan inte se ett enda rimligt skäl till att inte ge era barn julklappar annat än snålhet eller andra, inte särskilt smickrande, personlighetsdrag.

  Jag tillhör själv en bonusfamilj och känner väl till presentdilemmat. Vi har hanterat det tämligen pragmatiskt genom att i förväg bestämma vem som ger gåvor till vilka och för hur mycket.

  Utgångspunkten har alltid varit att alla barn i familjen ska behandlas lika. Det vill säga att mina föräldrar ger presenter till min mans barn, även om de inte är deras biologiska barnbarn, precis som mina svärföräldrar ger min dotter presenter.

  I ert fall innebär det att om du och din partner ger julklappar till syskonbarnen så ska naturligtvis din partners bror också ge era barn julklappar. Och jag tycker definitivt att du ska prata med din svåger så att ni kan lösa problemet.

  Även om det känns självklart för dig måste du förklara för honom att det faktiskt handlar om barn, och om att behandla dem lika vare sig de är bonusbarn eller biologiska barn. Påminn honom om att julafton är barnens högtid och att era familjer samlas för att ha det trevligt tillsammans, och att det inte är rättvist att göra skillnad på barnen.

  Använd ditt sunda förnuft men lägg bort ilskan. Om han trots allt insisterar på att inte ge dig och din partners barn julklappar blir tyvärr konsekvensen att ni inte heller ger hans barn julklappar. Det viktigaste är att ni hittar en gemensam lösning vilket förhoppningsvis resulterar i att hela familjen kan fira en trevlig, och inte minst rättvis, jul tillsammans nästa gång.

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Vibeke Dorph, Hemmets Journals relationsexpert

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!