• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Förväntar jag mig för mycket av min pojkvän?

  Min pojkvän har gått med på att han ska berätta vem han träffar och pratar med på jobbet under dagen. Men häromdagen kom han från en helt annan arbetsplats än den han sagt att han skulle vara på. När jag blev ledsen tyckte han att jag överdrev. Vad ska jag göra?

  Fråga Vibeke: Förväntar jag mig för mycket av min pojkvän?
  Är det för mycket begärt att min pojkvän ska berätta vem han träffar och pratar med under dagen?

  Är det för mycket begärt att min pojkvän ska berätta vem han träffar under dagen?

  Min pojkvän och jag har varit tillsammans i nästan två år nu. Även om vi inte bor tillsammans ännu är vi mest hemma hos mig eftersom jag har barn som bor hemma. Vi har haft våra små kriser längs vägen, men nu tycker jag att min pojkvän har gått över gränsen.

  Han är en snäll och kärleksfull person medan jag är en person som behöver mycket uppmärksamhet, och jag älskar att vi har kontakt med varandra under dagen och delar med oss av våra upplevelser.

  Jag har också sagt till honom flera gånger att jag vill att han ska berätta vem han träffar och pratar med under dagen i sin roll som snickare, och även om han byter arbetsplats. Han har gått med på det eftersom det betyder så mycket för mig.

  Men häromdagen sa min pojkvän att han kom från en helt annan arbetsplats än den han hade sagt att han skulle vara på. Jag blev ledsen när jag hörde det, och det sa jag till honom. Själv tyckte han inte att det spelade någon roll och att han menade att jag överdrev, vilket bara gjorde mig ännu ledsnare. Det kan hända att jag är känslig, men det känns som om han trampar på mina känslor.

  Jag mådde både fysiskt och psykiskt dåligt efteråt. Jag hade hoppats att jag skulle få en ursäkt av honom, men han skrattade bara och sa att han inte kunde garantera att han inte skulle glömma att berätta om något arbetsplatsbyte igen.

  Jag älskar min pojkvän väldigt mycket men jag är sårad och jag undrar om jag förväntar mig för mycket av honom. Vad tycker du?

  Sårad flickvän

  Vibeke Dorph ger sitt råd: "Vänd ditt fokus mot dig själv"

  När jag läser ditt mejl kan jag inte låta bli att tänka att era problem har mer med dig att göra än med din pojkvän. Det är visserligen inget konstigt att ni som par delar med er av dagens upplevelser, men att din pojkvän ska stå till svars för vem han pratar med och var han jobbar handlar inte om nyfikenhet från din sida, utan om ett överdrivet kontrollbehov.

  Den här typen av kontrollerande beteende beror vanligtvis på osäkerhet och brist på självkänsla hos den person som utövar kontrollen – det vill säga du – och istället för att anklaga din pojkvän måste du vända ditt fokus mot dig själv.

  Jag anser att dina komplex har fått ta för stor plats i förhållandet, och kontroll och misstro är verkligen ingen bra grogrund för kärlek, tvärtom. Det skadar förhållandet och jag anar att din pojkvän, när han säger att han kanske kommer att glömma att berätta var han är igen, egentligen säger att han är trött på att ständigt hållas ansvarig för sina göranden och låtanden.

  Därför är mitt råd till dig att flytta ditt fokus från din pojkvän och istället vända det mot dig själv. Ta reda på vad din misstro bygger på. Har du kanske upplevt otrohet i ett tidigare förhållande?

  Bygg upp ditt självförtroende och lita på att du är en unik människa som är älskvärd precis som du är, och att du inte måste kontrollera människor för att inte bli sviken. Fokusera på din självkänsla och gör allt du kan för att förbättra den. Hitta saker som du är bra på och ägna dig åt dem. Detsamma gäller dina vänskapsförhållanden.

  Och sist men inte minst – sluta att fokusera på din pojkväns beteende och vänd istället blicken mot dig själv, för det är hos dig det verkliga problemet ligger.

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Vibeke Dorph, Hemmets Journals relationsexpert

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!