Fråga Vibeke: Pappas andra fru förstörde min barndom

Jag har flera gånger försökt att få pappa att förstå de svek som jag har utsatts för, i synnerhet av min bonusmamma, men han vägrar att lämna henne trots att deras relation orsakar mig så mycket smärta. Vad ska jag göra? Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph svarar.

Jag är en tjej på 30 år. Jag har en borderlinediagnos och har gått i terapi sedan jag var 19 år. Mina psykiska problem är rotade i min barndom. Jag har en underbar mamma men när jag var 7 år gifte pappa om sig med en kvinna som själv hade en dotter som var två år yngre än jag.

När jag var hemma hos min pappa och bonusmamma bedrev hon psykisk terror mot mig. Hon kunde till exempel ignorera mig fullständigt och hon dolde aldrig det faktum att jag var till besvär och att hon föredrog min bonussysters sällskap framför mitt.

Mitt problem är att jag flera gånger har konfronterat pappa med min bonusmammas känslokyla och mobbning. Jag har ofta sagt till honom att det enda jag har lärt mig av honom och min bonusmamma är att jag är en person som man kan hata och behandla illa.

Min pappa förstår att jag mår dåligt, men han vägrar att erkänna att det har med honom, min bonusmamma och mitt förflutna att göra. Han säger att jag är smart och förnuftig, men att jag ibland kan ha svårt att förstå skillnaden mellan fantasi och verklighet.

Min pappa är en ganska tillbakadragen och känslokall person som alltid har haft svårt att förstå mig. Min bonusmamma säger att mina psykiska problem beror på att min mamma skämde bort mig som barn.

Jag har flera gånger försökt att få pappa att förstå de svek som jag har utsatts för, i synnerhet av min bonusmamma. Han vägrar dock att “låta mig vinna” genom att lämna sin fru trots att jag har brutit all kontakt med både henne och min styvsyster. Jag vet helt enkelt inte vad jag ska göra. Jag älskar min pappa, men det gör så ont att han fortsätter att vara tillsammans med kvinnan som har förstört mitt liv. Jag har en underbar pojkvän som stöttar och backar upp mig, men hur ska jag få min pappa att förstå mig?

Ledsen dotter

Relationsexpert Vibeke Dorph ger rådet att sluta upprätthålla konflikterna:

Min erfarenhet är att när det uppstår konflikter mellan bonusmammor och bonusbarn beror det ofta på att kvinnan har en maktposition i hemmet. Det är alltså hon som bestämmer och hon tillåts göra det av mannen som antingen inte orkar ta sitt ansvar eller som väljer att fokusera på andra ansvarsområden.

På så vis kommer bonusbarnen i kläm när pappan överlämnar ansvaret till bonusmamman som i första hand bryr sig om sina egna biologiska barn och medvetet eller omedvetet ger bonusbarnen kalla handen.

Jag har sett det hända och jag vet inte vilket som är värst: bonusmammor som mobbar sina bonusbarn eller pappor som passivt låter det hända.

Jag har full förståelse för din ilska och din frustration, men faktum är att vi inte kan förändra andra människor, vi kan bara förändra oss själva. Du kommer inte att kunna förvandla din pappa till en mjuk och omtänksam person som plötsligt ser saken från din sida, hur mycket du än försöker.

Och hur svårt det än är måste du sluta att upprätthålla familjekonflikterna genom att försöka tvinga honom att vända sig mot din bonusmamma. Det kommer inte att hända och den enda som möjligtvis tjänar på konflikten mellan dig och din pappa är hans fru.

Försök istället att skapa en så bra relation som möjligt till din pappa. Uppskatta de sidor av honom som du älskar och lär dig att rycka på axlarna åt dem du inte förstår, istället för att ständigt konfrontera honom.

Det kallas att bli vuxen och i det här fallet är det ett viktigt steg för att du ska kunna lämna det förflutna bakom dig.

Öva dig på att vara glad över det du har. Du har en underbar mamma, en fantastisk pojkvän och en pappa som älskar dig på sitt eget bakvända sätt, så använd din energi på att skapa dig ett så bra liv som möjligt. Det är den största gåvan du kan ge dig själv och för övrigt också den största hämnden på de orättvisor som du har drabbats av i det förflutna.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Pappas andra fru förstörde min barndom

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Här kan du skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top