• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag har inte råd att skiljas!

  "Jag skulle aldrig klara mig på enbart min pension. Min man är inte elak eller så, men så otroligt trist."

  Jag har inte råd att skiljas!
  Foto: Getty Images | "Jag kan bara inte gå rakt ut i fattigdom. Finns det något annat sätt?" Det svara Ingemar Gens på.

  Jag skulle väldigt gärna vilja skiljas, men det har jag inte råd med. Jag arbetade som tandsköterska på deltid och skötte man, barn och hem på den andra delen. Min man har alltid tjänat bra, har en bra pension, men vi äger egentligen ingenting, mer än vårt ganska enkla sommarställe.

  Jag skulle aldrig klara mig på enbart min pension. Min man är inte elak eller så, men så otroligt trist. Han vill ingenting mer än att åka till landet eller sitta framför tv:n.

  LÄS ÄVEN: Vågar jag lämna en kärlekslös relation?

  Vi har helt slutat med sex och går nästan aldrig ut tillsammans. Ja, i ärlighetens namn så pratar vi ytterst lite, bara om praktiska saker. Jag älskar honom inte längre och jag tror inte han älskar mig heller. Jag tror att han är med mig bara av gammal vana.

  Jag förstår att det låter hemskt att vara så krass att jag är kvar bara för pengarna, men jag kan bara inte gå rakt ut i fattigdom. Finns det något annat sätt tror du?

  Elisabeth

  Relationsexpert Ingemar Gens svarar:

  Vi kan nog utesluta att din man plötsligt skulle bli någon annan och då vilja samma saker som du. Att ni också då skulle börja älska varandra igen och att alla problem försvann som i ett trollslag. Nej, det mest troliga är att ni båda kommer att förbli ungefär likadana som idag.

  Lite vårdslöst kan man säga att det är kvinnor som skiljer sig. Män tar sällan initiativ till att gå skilda vägar. Om jag förstått det rätt står ditt val mellan att bli fattig och fri eller fortsätta vara bunden och "rik"? Men kanske finns det andra möjligheter.

  LÄS ÄVEN: Är jag för gammal för att skilja mig?

  Om din man egentligen är lika angelägen att bli av med dig som du med honom – du tror inte att han älskar dig – skulle han kanske vara villig att avstå en del av sin pension till dig? Det är ju inte helt orimligt, för du skötte honom, hushållet och era barn helt gratis under en massa år och nu kanske du kan få betalt för det i efterskott så att säga?

  Om du ska få till någon förändring måste du nog börja med att prata med din man. Det kan knappast komma som någon överraskning för honom att du hellre skulle vilja bo någon annanstans än med honom.

  Kanske, kanske kan ni komma fram till en lösning där ni sköter er själva på varsitt håll och dessutom delar på inkomsterna? Om inte, ja då är du nog tyvärr tillbaka till valet mellan rik och uttråkad eller fattig och fri.

  Ingemar

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!