• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Ingemar: "Min mor och moster bråkar om saker som hände när de var barn"

  Så fort min mor och hennes syster träffas börjar de bråka om sådant som hände när de var barn. Det känns så sorgligt, finns det något jag kan göra? Relationsexpert Ingemar Gens svarar.

  Fråga Ingemar: "Min mor och moster bråkar om saker som hände när de var barn"
  Foto: TT | "Hur får jag min 90-åriga mor att sluta bråka med sin syster?"

  Min mor, som är nästan 90 år, har bara kvar ett av sina två syskon. Det äldre har gått bort, men hennes tre år yngre syster lever fortfarande.

  Medan min pappa och min mosters man levde umgicks de mycket, nu pratar de knappt med varandra och så fort de träffas börjar de bråka om sådant som hände när de var barn.

  LÄS ÄVEN: Jag får aldrig chans att prata!

  De kan till exempel säga till varandra: "Du skulle ju jämt sitta i mammas knä!" eller "Så fort jag skulle gå någonstans skulle du med!".

  Jag har frågat min mamma varför hon inte ringer sin syster och då svarar hon: "Inte vill jag tala med den där."

  Det känns så sorgligt. Finns det något jag kan göra?

  Margit

  Ingemar Gens svarar:

  Tyvärr tror jag inte att du kan göra så mycket åt situationen. Nu när din mamma och moster är mer än vuxna har de uppenbarligen valt att inte umgås mer. Kanske har de tidigare umgåtts av plikt, men nu, på ålderns höst, är nog inte sådana hänsyn lika tvingande.

  Jag tror att de allra flesta människor tänker sig att syskon automatiskt ska tycka om varandra och om de inte gör det så har något blivit fel. Men alla människor vet också att så är det inte.

  Syskon är konkurrenter om samma knappa resurs – föräldrarna – och nyligen presenterades också forskning som visar att i stort sett alla föräldrar har ett av barnen som favorit. Det tas ofta mer hänsyn till det yngsta barnet och är det en pojke kan han lätt bli regerande. Familjesituationen brukar också skilja sig ganska mycket vid första barnets födelse.

  LÄS ÄVEN: Vågar jag lämna en kärlekslös relation?

  Har något av barnen en sjukdom som gör att det ständigt behöver extra tillsyn kommer det förstås också ha inflytande över hur "rättvist" omvårdnaden fördelas.

  Som utomstående känns det förstås sorgligt och svårt att förstå varför din mamma och moster inte kan lägga barndomsupplevelserna bakom sig. Men de har rätt att göra det här valet, för uppenbarligenen är det plågsamt att träffas och deras möten river upp så många sår. Du kan kanske välja att träffa dem var och en för sig och på så sätt visa att deras ovilja för varandra inte är något du delar.

  Ingemar

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!