• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Finns det hjälp mot magkatarr?

  Vad beror magkatarr på och finns det någon hälsokostkur att ta till hjälp? Hemmets Journals expert Lotta Friberg svarar.

  Finns det hjälp mot magkatarr?

  Jag har fått magkatarr flera gånger under åren, men den brukar alltid gå över efter någon vecka eller ett par. Men nu har jag problem att få bukt med den.

  Den visar sig först som en smärta i övre mellangärdet, nästan uppe i bröstkorgen. Första dagarna är smärtan intensiv, men nu kommer den och går och är mindre intensiv. Istället får jag halsbränna och sura uppstötningar och en stark hungerkänsla.

  Jag försöker äta mycket kokt mat och dricka mindre alkohol och kaffe men har inte slutat helt. Finns det någon hälsokostkur som jag hade kunnat ta för att hjälpa min magkatarr att läka?

  Maj-Britt

  Hälsokostexpert Lotta Friberg svarar:

  Magkatarr kan ibland utlösas av känslomässig stress, som genom att påverka matsmältningen orsakar inflammation. Det kan faktiskt också vara brist på magsyra som är problemet!

  Jag tycker att du ska börja med att prova Silicea Mag-Tarm som är en medicinteknisk produkt som kan hjälpa till att lindra magkatarr, halsbränna och smärtor i magen. Det är en ren mineralisk kiselgel som har en förmåga att skydda mag- och tarmslemhinnan och hjälper till att återställa magens naturliga balans. Den ger dessutom ett snabbt och effektivt resultat.

  Ett annat tips är tillskott av glutamin, som även kan vara bra för att hjälpa till att läka en irriterad magsäck. Eftersom magkatarr kan bero på brist på saltsyra kan du även prova någon produkt med saltsyra om inte något av ovanstående hjälper.

  Du gör rätt i att äta mild mat och undvika kaffe, alkohol och stark mat. Att äta mindre måltider och att äta oftare, exempelvis tre huvudmål och tre mellanmål, samt att sova och äta regelbundet brukar kunna fungera för att lugna magen. Fundera gärna över om det är något som stressar dig. Försök i så fall att hitta något sätt att komma till rätta med det. Hoppas att detta kan hjälpa dig!

  Här hittar du fler svar från Lotta

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!