Finns det något som kan lindra vid artros?

Sedan en tid tillbaka har jag fått problem med värk i mina knän. Läkaren jag har besökt på vårdcentralen säger att smärtan i knäna troligtvis...

Sedan en tid tillbaka har jag fått problem med värk i mina knän. Läkaren jag har besökt på vårdcentralen säger att smärtan i knäna troligtvis beror på artros. Det förvånar mig inte eftersom min mor led av artros när hon levde, och min äldre syster har drabbats av samma sak. Det gör ont när jag går, och ibland är mitt knä svullet. Jag har alltid varit väldigt aktiv, men plötsligt känner jag mig otroligt begränsad, och kan knappt promenera. Detta gör mig nedstämd. Vad kan jag göra själv, för att lindra? Finns det något kosttillskott som kan hjälpa?

Marianne

 

Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar:

Vad tråkigt att höra att du har ont i knäna, det är tyvärr relativt vanligt med artros framför allt i knäna och det som alla verkar överens om är att motion är viktigt, gärna en halvtimmes promenad morgon och kväll. Sen rekommenderar jag Glyc som är ett musselextrakt som hjälper till så att ledbrosket inte slits ner så fort. Även nyponpulver har enligt studier (Parker Institute i Köpenhamn 2015) visat sig ha en bra inverkan på ledproblem. Jag har själv haft stora problem med knäna och efter en meniskoperation för fem år sedan så upptäckte läkaren svår artros och ansåg då att jag skulle byta knäled inom ett par år. Men jag har än så länge inga större problem med mina knän och jag tror det är på grund av att jag motionerar regelbundet, tar två tabletter Glyc per dag (börja helst med två morgon och två kväll), samt har i nyponpulver i min smoothie varje morgon, det känner jag har gjort stor skillnad. Hoppas det gör det för dig också. Lycka till!

Scroll to Top