Skyddar D-vitamin mot coronaviruset?

Man läser ju så mycket om coronaviruset och covid-19. Vilka som är i riskgrupper och vilken typ av livsstil som gör att det är lättare...

Man läser ju så mycket om coronaviruset och covid-19. Vilka som är i riskgrupper och vilken typ av livsstil som gör att det är lättare eller svårare att bli drabbad. Man får väl ta det mesta med en nypa salt gissar jag … Men en sak som jag funderat mycket på, och hört mycket om är detta med D-vitamin. Jag undrar om det stämmer att D-vitamin på något sätt hjälper mot att bli smittad av coronaviruset? Det jag har hört är att det på något sätt hjälper kroppen i sitt försvar mot viruset. Vad säger du, ligger det någon sanning i detta påstående? Tacksam för svar!

L-G

Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar:

Vilken exakt verkan D-vitamin har finns det olika uppfattningar om. Enligt rapport från BBC den 28 nov så har man i England valt att erbjuda 2,5 miljoner människor i riskgrupp gratis D-vitamin, och i Läkartidningen 7 maj kunde man läsa att Dvitamin kan skydda mot svår covid-19-infektion. Själv tar jag både C- och D-vitamin dagligen. Så min rekommendation till dig är att ta 50 mikrogram D-vitamin och gärna komplettera med C-vitamin, minst 1 000 milligram per dag. Min erfarenhet är att man får bäst effekt om man tar minst 50 mikrogram D-vitamin per dag. Håller man sig till de här doserna finns ingen risk att överdosera. Min uppfattning är att vi till stor del kan påverka alla delar och funktioner i kroppen. Därför är det viktigt att vi tränar, äter näringsrik kost och ser till att få i oss de mineraler och vitaminer som kroppen behöver och då klarar vi högst sannolikt av en infektion bättre.

Jag önskar dig en frisk vår!

Scroll to Top