• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hjälper brustabletten mig att hålla mig frisk?

  Varje morgon dricker jag ett glas med en C-vitaminbrus som jag köper på apoteket eller på Ica. Ska jag fortsätta med det? Är brustabletter med C-vitamin nyttigt, eller kan jag lika gärna äta en apelsin eller en C-vitaminrik grönsak som broccoli? Jag undrar också hur mycket C-vitamintillskott faktiskt hjälper mig att stärka immunförsvaret. Jag inbillar mig att en brustablett om dagen hjälper till att hålla mig frisk, men stämmer det?
  Lisen

   

  Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar:

  Att du tar C-vitamintillskott är väldigt bra, tycker jag. Vi människor kan inte tillverka vårt C-vitamin själva, så allt kroppen behöver måste tillföras via kosten och gärna med hjälp av kosttillskott. Det är idag väldigt svårt att äta så varierat att man får i sig tillräckliga mängder C-vitamin enbart genom att äta så kallad vanlig mat.
  Du undrar om brustabletter är nyttigt. Jag tycker att ett bättre val är C-vitamin askorbinsyra i tablett- eller kapselform eller, om du har känslig mage, som askorbat (syraneutral), som utsöndras långsamt. Snabblösligt C-vitamin tar kroppen upp ytterst lite av. Det mesta kissar man ut.

  Att äta stora mängder C-vitaminrika grönsaker och frukter som du nämner är självklart jättebra, så fortsätt med det. Väljer man ekomat så är den oftast rikare på mineraler och vitaminer.

  C-vitamin stärker generellt immunförsvaret. Hur mycket är svårt att svara på, eftersom det ju beror på många andra faktorer också. Men det ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning. Helst ska man få i sig C-vitaminet så jämnt fördelat över dygnet som möjligt.

  Jag tar själv tre 1 000 mg C-vitamintabletter per dag.

  Önskar dig en frisk vår!

  Lotta

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!