• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag kombinera medlet med kortison?

  Jag har en sjukdom som heter temporalisarterit. För detta tar jag kortison 40 mg/dag. Jag har nu läst om ett kosttillskott som heter Flex Repair, som ska vara bra för lederna. Kan jag ta det också fast jag tar kortison?

  Ulla

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Temporalisarterit är en inflammation i ena huvudsidans tinningpulsåder. Ibland kan den även påverka de grenar som går till ögat. Orsaken till sjukdomen är okänd och det är vanligast att man får den efter 50 års ålder. Om behandling med kortison sätts in snabbt blir man normalt helt återställd. Om inflammationen inte behandlas kan sjukdomen påverka synen på det ögat.

  Flex Repair är ett kosttillskott som innehåller gurkmeja, boswellia, ingefärsrot och bioperine. Det påstås hjälpa mot ledvärk, artros och liknande, men det finns inga studier som har visat att det fungerar. Däremot finns det studier som visar att både gurkmeja och ingefära kan ha vissa antiinflammatoriska egenskaper.

  Det finns heller inga studier som har undersökt kombinationen av kortison och Flex Repair. Men det är sannolikt inta farligt eller skadligt att kombinera dem. Prova försiktigt och se hur det går. Prata gärna med din läkare innan du börjar, läkaren kanske vill att du avvaktar lite.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!