• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hjälper honungsvatten mot hosta?

  Grannen dricker alltid honungsvatten när hon får hosta. Hon har tagit efter sin mor och menar att inget hjälper så bra som just honungsvatten. Jag funderar på om jag ska testa med undrar om det finns några vetenskapliga bevis för att det kan fungera?

  Ulla-Britt

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Det finns en del mindre studier som har visat att honung i vatten kan minska hosta och förbättra sömnen vid hosta. För att få ett bättre underlag gjorde forskare vid det brittiska Cochrane-institutet en sammanslagning av sex mindre studier som omfattade 899 barn mellan 1 och 18 år.

  Resultatet visade att honung troligen är effektivare än ingen behandling alls, respektive två luftrörsvidgande läkemedel, för att ge hostlindring och minska effekten av hosta på barns sömn.

  Så jag tycker absolut att du kan prova. Det är sannolikt helt ofarligt om du inte är allergisk, då bör du vara försiktig.

  Observera att barn under ett år inte ska ges honung, på grund av risk för spädbarns-botulism. Det beror på att bakterien Clostridium botulinum, som kan finnas i honung, förökat sig i tarmen hos spädbarn, på grund av att så små barn ännu inte hunnit utveckla en naturlig flora av skyddande tarmbakterier.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!