• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ska jag sluta med omega 3?

  Jag tar en kapsel omega 3 varje dag för hjärtat. Men nu läste jag på nätet om en studie som kom fram till att omega 3 inte alls är bra för hjärtat. Ska jag sluta eller kan jag fortsätta ändå?

  Arne

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Det stämmer, det kom en studie i somras som visade att omega 3 inte hade några positiva effekter att skydda mot hjärt-kärlsjukdom. Det är det internationella nätverket Cochrane, som sammanställer och utvärderar vetenskapliga studier som kommit fram till detta. De slog samman resultaten från 79 studier, med runt 112 000 personer, som på olika sätt studerat omega 3 som skydd mot hjärt-kärlsjukdom. Syftet med att slå samman studier på det här viset är att få ett starkare vetenskapligt underlag.

  Omega 3 innehåller fettsyror, som EPA och DHA, och har i vissa studier visat positiv effekt mot hjärt-kärlsjukdom. Ett ökat intag av omega 3, och därigenom EPA och DHA, visade sig ha liten eller ingen effekt på dödsfall och allvarliga kardiovaskulära händelser som stroke och hjärtinfarkt i den här sammanställningen.

  Nu är detta resultat på gruppnivå och det går inte att säga hur det är för varje enskild person. Sannolikt är det ofarligt, så du kan fortsätta om du upplever att du mår bra av det.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!