• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad hjälper mot stela höftleder?

  Bessie, vår gamla schäfertik börjar bli så stel i höftlederna och har svårt emellanåt med gången. Vi fick recept på smärtstillande men hon mår så illa av tabletterna och bara kräks. Ska vi börja tänka på slutet eller finns det någon annan kur att prova? Vi köpte ett pulver på lantmännen som skulle vara bra för lederna men märker ingen skillnad.

  Matte & husse

   

  Veterinär Erik Lundberg svarar: Många hundar är hjälpta av lite smärtstillande när de blir äldre. Ibland ser vi bieffekter som illamående. Eftersom de ska ta medicinen var dag är det viktigt att prova ut en sort deras magar tål. Det finns idag en uppsjö av väl fungerande smärtlindrande mediciner till hund. Prata med din veterinär om att prova en annan tablett.

  En del hundar som har svårt med smärtstillande kan må bättre på en låg dos kortison. Man kan även komplettera med andra mediciner som dämpar smärtan på nervtrådsnivå. Skulle smärtan komma från en artrosförändrad led finns det även ett injektionspreparat, cartrophen, som ges hos veterinär. Viktsreducering och lagom, anpassad motion är också betydelsefullt.

  Förr rekommenderades ofta olika kosttillskott, de vetenskapliga bevisen är svaga idag. Den som vill kan prova omega 3 fettsyror, olika glukosaminprodukter eller nyponpulver. De finns även tillsatta i diverse foder avsedda för hundar med ledsjukdom.

  Genom mediciner, viktminskning och lagom motion kan de flesta hundar få många bra år – men lederna blir naturligtvis inte botade. När smärtan inte svarar bra på medicinerna och de dåliga dagarna blir fler än de bra är det dags att tänka på slutet.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!