• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag kombinera preparaten?

  Jag tar Ciklosporin 25 mg morgon och kväll på grund av allergi, i form av hudutslag. Jag vill veta om jag kan kombinera detta med kosttillskottet Cardicore (nutrition drink mix)? Jag är 72 år gammal.

  Allan

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Ciklosporin är ett immundämpande läkemedel som kan användas bland annat vid hudinflammation, så kallad atopisk dermatit. Det är ett känsligt läkemedel så du bör inte ta något annat läkemedel eller kosttillskott utan att först prata med din läkare.

  Cardicore, som är ett kosttillskott som ska komplettera kroppens egen produktion av kväveoxid, kan bidra till att blodkärlen utvidgas vilket skulle kunna vara bra för blodcirkulationen. Några studier på själva produkten som har visat detta finns dock inte. Det finns heller inga vetenskapliga studier som visar om Ciklosporin och Cardicore fungerar att ta tillsammans, men troligen ska det gå bra. Prata dock med din läkare först.

  Personer som tar Ciklosporin ska inte ta växtbaserade medel som innehåller johannesört eftersom det kan försämra effekten av Ciklosporin. Grapefrukt ska också undvikas, eftersom grapefrukt och grapefruktjuice hämmar kroppens nedbrytning av Ciklosporin och du kan få för mycket Ciklosporin i blodet.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!