• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad gäller för regler för sambor?

  Vi är ett sambopar som har levt tillsammans under 35 år. Under denna tid har vi införskaffat en villa som vi båda står som ägare till. Två stycken motorcyklar som står på mannen och vi har båda sparat pengar på egna konton. Hur gör man? Lägger man alla pengar i en pott och delar? Ska mannen lösa ut mig när det gäller motorcyklarna? Villan förstår jag att vi säljer och sedan delar på eventuell vinst. Tacksam för ett lättförståeligt och snabbt svar då jag just nu är väldigt förvirrad!

  Maja

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar

  När det gäller en samboseparation skiljer denna sig från en skilsmässa mellan gifta främst genom att sambor saknar giftorättsanspråk i varandras egendom. Det som kommer närmast dessa regler är bodelningsreglerna i sambolagen, vilka var och en av er kan åberopa.

  Dessa regler omfattar dock endast bostad och bohag/lösöre i bostaden för ett gemensamt nyttjande som antingen införskaffades med tanke på att ni skulle flytta samman eller som ni har inköpt under er tid som sambor. Enligt dessa regler skulle du kunna rikta ett anspråk på att få hälften av den sammanlagda bodelningsbara egendomen, även om det var din sambo som med egna pengar har köpt denna.

  Däremot ligger all annan egendom som till exempel era respektive konton och hans motorcyklar utanför dessa bodelningsregler, såvida ni nu inte verkligen båda två har ekonomiskt bidragit till inköpet. Skulle detta senare vara fallet har du en så kallad dold samäganderätt i dessa och han skulle därmed bli tvungen att lösa ut dig med dessas halva värde.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!