• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fungerar medicinen även på människor?

  Min pappa har artros i höfterna och har mycket ont. Han har vart hos läkaren och fått smärtstillande och rekommenderats sjukgymnastik. Han är inte överviktig, röker inte och är relativt hälsosam. Jag har hört talas om ett preparat med immunologisk mekanism som används till hundar. Det innehåller odenaturerat kollagen typ två (UCII). Fungerar det på människa?

  Elisabeth

  Apotekare Fredrik Hed svarar 

  I upprepade vetenskapliga undersökningar har kollagen inte visat sig ha någon effekt jämfört med sockerpiller, placebo, på människa. Dessutom är det tveksamt om kollagen överhuvudtaget tas upp av kroppen och når lederna när det tillförs i tablettform, enligt reumatologer som jag har pratat med.

  Läkaren har gjort helt rätt. Det bästa din pappa kan göra är att äta hälsosamt, vara fysiskt aktiv efter förmåga och träna upp musklerna runt höfterna. Det är inte farligt att ta smärtstillande läkemedel, som innehåller paracetamol, för att kunna träna. Det är också bra att gå till en sjukgymnast och få tips på övningar att göra.

  Via vårdcentralen eller sjukgymnasten kan man få en remiss till artrosskola, eller sök efter det själv på nätet. I artrosskolan får man kunskap om sjukdomen och lär sig att leva ett bra liv med artros.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!