• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Finns det några naturmedel mot allergi?

  Jag har pollenallergi, lite björk men framför allt gräs som drabbar mig på sommaren. Jag är inte förtjust i att ta konstgjorda kemiska läkemedel utan undrar om det finns några mer naturliga alternativ för att lindra besvären vid pollenallergi.

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Om besvären sitter mest i näsan kan du skölja näsan med vatten eller koksaltlösning några gånger varje dag, för att skölja ut pollen som fastnar. Det finns också olika nässprejer på apoteken, till exempel Prevalin, som skapar en skyddande hinna och hindrar pollenkornen från att fastna och nå slemhinnan där besvären uppstår.

  Om du har besvär i ögonen kan du skölja med vatten eller koksaltlösning. Om det är lungorna och andningen som påverkas bör du söka hjälp hos läkare.

  Du kan lugnt använda de receptfria alternativ som finns på apoteken. Dessa är alla effektiva, välstuderade och säkra, och har få biverkningar. Börja med en receptfri tablett antihistamin varje dag när du har besvär och komplettera med nässprej och ögondroppar. Läs bipacksedeln innan du börjar och följ instruktionerna på förpackningen.

  Om du trots detta inte blir hjälpt rekommenderar jag att du söker en läkare för en mer noggrann undersökning och skräddarsydd behandling.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!