• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fungerar kosttillskottet med min medicin?

  Jag har hjärtflimmer och tar därför Waran 2,5mg 1,5 tablett varje kväll, metoprolol 100 mg en tablett på morgonen, samt enalapril 10 mg två gånger per dag. Jag har också Sjögrens syndrom och har torra slemhinnor. För detta tar jag kosttillskott i form av flytande Membrasin, en tesked två gånger per dag. Går det att använda Membrasin ihop med mina andra mediciner, särskilt med Waran?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Waran är ett vanligt läkemedel som används för att minska risken för blodproppar, bland annat vid hjärtflimmer. Men det reagerar också med och påverkar flera andra läkemedel.

  Membrasin är ett kosttillskott för användning vid klimakteriebesvär. Det innehåller havtornsolja och man brukar avråda att ta det samtidigt som man tar Waran, eftersom havtornsolja kan påverka Warans effekt och minska blodkoaguleringen. I övrigt finns inga interaktioner rapporterade för havtornsolja eller Membrasin.

  Min rekommendation är alltså att du inte tar Membrasin.

  Om dina torra slemhinnor beror av att du kommit in i klimakteriet, vilket det låter som, rekommenderar jag istället att du prövar exempelvis Femal, ett traditionellt växtbaserat läkemedel. Det innehåller inte havtorn och bör gå bra ihop med Waran.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!