• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag skriva om testamentet?

  I mitt och min avlidne makes testamente står det att den dag den efterlevande, alltså jag, dör ska allt delas lika mellan våra fem barnbarn. Vi har tre barn varav ett saknar barn.

  Vidare står det: "Dock äger den efterlevande av oss med ett testamente att förordna över all vår kvarlåtenskap".

  Testamentet skrevs för många år sedan och på det sätt vi då kände var riktigt. Nu efter min mans död för några år sedan känns det inte längre rätt och jag ångrar att vi hoppade över våra barn till barnbarnens förmån. Det här gnager på mig och jag har svårt att släppa det! Min fråga till dig är därför om jag kan skriva om testamentet? Barnbarnen känner ju redan till detta eftersom de kallades till bouppteckningen efter min man!

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  Det finns inget som hindrar att du skriver ett nytt testamente och därigenom upphäver din del i det inbördes testamentet. Men eftersom du i ert inbördes testamente också fått rätten att förordna över allt i ett nytt testamente, kan detta nya testamente komma att styra allt efter dig och inte bara din del i boet.

  Du får därför tänka över, om du även med detta ska förändra den önskan din make hade om att barnbarnen skulle ärva före era barn eller om du enbart vill att det nya testamentet ska gälla den delen (vanligtvis en hälftenandel av boet) som annars hade betraktats vara ett arv från dig.

  Ta gärna hjälp av en familjerättsjurist om du nu bestämmer dig för att låta skriva ett nytt testamente eftersom det i annat fall lätt kan bli fel.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!