Min dotter är särkullbarn och jag undrar hur arvsordningen är om hennes far avlider? Jag kan tänka mig att han har testamenterat tillgångarna till sin fru och deras två gemensamma barn, kanske till och med som enskild egendom. Vad blir då min dotters laglott/arvslott?

Han har köpt sina söner varsin lägenhet. Är det förtida arv? Min dotter har aldrig fått något. Hon umgås med äldste sonen så därför känner hon till lägenhetsköpen.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Om barnens far har testamenterat sina tillgångar till sin fru och de gemensamma barnen på villkor att arvet ska vara deras enskilda egendom har detta villkor ingen inverkan på din dotters arvsrätt. Däremot skulle ett testamente naturligtvis kunna påverka hennes lagliga arvsrätt, på så sätt att hon enbart skulle kunna kräva ut hälften av sin arvslott, den delen som kallas för laglott.

Enligt huvudregeln skulle i avsaknad av testamente din dotters andel av kvarlåtenskapen, efter det att hustrun har erhållit sin giftorättshälft av deras sammanlagda förmögenhet, motsvara en tredjedel av den delen som utgör själva arvet. Resterande två tredjedelar ärver hustrun enligt lag före de två gemensamma barnen.

Finns det däremot ett testamente som inkräktar på din dotters arvslott, har hon alltid möjlighet att kräva sin laglott, vilket då skulle motsvara en åttondel av kvarlåtenskapen. Men då det finns undantagsregler samt kan finnas enskild egendom i äktenskapet kan kvotdelarna bli något helt annat än de jag har angivit.

När det sedan gäller frågan du har om gåvorna till de två gemensamma barnen är förtida arv, utgår lagstiftningen från att alla gåvor till bröstarvingar är att betrakta såsom förskott på arv om inte annat har sagts eller framgår av omständigheterna.