Är timjan bra mot hosta?

När hösten kommer får jag ofta problem med hosta. Regn, rusk och fuktigt rått väder är inte bra för mina luftrör. Läste någonstans att timjan...

När hösten kommer får jag ofta problem med hosta. Regn, rusk och fuktigt rått väder är inte bra för mina luftrör. Läste någonstans att timjan ska vara både effektivt och skonsamt vid hosta. Vad vet du om det? Har du något bra att rekommendera?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det stämmer faktiskt att timjan skulle kunna fungera lindrande vid hosta. Det finns några mindre publicerade studier som visar att det fungerar bättre än placebo (sockerpiller). Studierna varade i ungefär tio dagar och hostan lindrades mer och försvann två dagar tidigare hos dem som fick timjan jämfört med dem som inte fick timjan.

Gör ditt eget te genom att lägga ner 1 tsk timjan i 2 dl kokande vatten, låt dra i 10 minuter, sila och drick. Blanda i lite honung om du vill söta och lindra halsen ytterligare.Timjansirap är ett annat alternativ. Ta färsk timjan och hacka grovt. Varva timjan och honung i en glasburk.

Sätt på locket och låt sirapen dra i fyra veckor. Sila av genom ett bomulls- eller nylonfilter och förvara svalt i en mörk glasflaska. Då håller den upp till ett år. Ta en matsked av sirapen vid behov.Eller så köper du Bronwell Comp på apoteket. Det är ett traditionellt växt-baserat läkemedel som innehåller timjan och läkemalva.