• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är Strandnypon bra mot ledvärk?

  Jag har läst om strandnypon, att det är så bra för lederna. Gick in i min hälsokostbutik och såg att det även finns något som heter nyponskalsmjöl. Priset skilde väldigt mycket och jag tänkte köpa nyponskalsmjölet men säljaren meddelade att den inte alls hade någon effekt på ledvärk, utan rekommenderade enbart den som innehåller strandnypon.
Min fråga är, om nu nypon hjälper mot ledvärk är strandnypon (stenros på svenska) då den enda rätta? Finns det någon forskning på det?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Nej, det verkar inte som att nyponskalsmjöl har samma effekt som strandnypon. Företagen bakom de olika produkterna bearbetar nyponen på olika sätt. Processen för att framställa strandnypon är mer skonsam och därmed bevaras mer av de aktiva ämnena, jämfört med framställning av nyponskalsmjöl.

  Jag har sökt i världens största databas över medicinska vetenskapliga studier, Pubmed, och inte hittat några studier på nyponskalsmjöl.

  Däremot finns en del studier på strandnypon som tyder på viss effekt vid artros. Enligt gällande EU-regler är det bara tillåtet att säga att strandnypon "bidrar till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder", inte att det botar eller lindrar. Då klassas det istället som läkemedel.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!