• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad kan jag ta mot vinterdepression?

  Det är mörkt, grått och tråkigt under vintern. Vad är den bästa medicinen mot depression?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Det beror helt och håller på vad det är för sorts depression, och hur allvarlig den är. Allvarliga djupa depressioner behöver ofta behandlas på sjukhus under lång tid. Lättare depressioner kan behandlas i primärvården med läkemedel och samtal.

  Lätt nedstämdhet, som är den mildaste varianten av depression, går bra att själv behandla med Johannesört (hypericum perforatum). Det är ett traditionellt växtbaserat läkemedel, godkänt av Läkemedelsverket, för användning vid just lätt nedstämdhet samt vid lindrig oro.

  Oavsett om det är du själv eller någon annan som är drabbad rekommenderar jag alltid att söka läkarvård vid depression, oavsett svårighetsgrad. Om den inte behandlas kan den förvärras och det kan vara farligt. Blir man så deprimerad att man låter bli att äta eller dricka, riskerar man sitt liv. Andra sjukdomar, som hjärtsjukdom eller diabetes, som kräver regelbundna vanor och medicinering, blir sämre om man samtidigt är deprimerad.

  Om du använder Johannesört ska du inte samtidigt behandla med andra antidepressiva läkemedel av typen SSRI, eftersom de tillsammans kan ge en alltför stark effekt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!