• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ska jag operera mig för gallsten?

  Jag är en 82-årig kvinna som nyligen mist min make. Det har varit en svår kamp mot döden det sista året. När allt var över kom mina krämpor fram. Har haft väldiga magbesvär, ont i magen, hård mage, illamående, huvudvärk, svaghet, ryggvärk. Har båda höfterna opererade och nu gör ländryggen ont. Har röntgat den och inväntar svar.

  Har också varit på ultraljudsundersökning för gallan. Där hittades en sten stor som en valnöt. Jag frågade läkaren om operation, men han förordade inte det. Den har jag tydligen haft länge. Har haft ett anfall för cirka 20 år sedan. Denna sten oroar mig. Tål inte viss mat, men jag har inte satt detta i samband med gallbesvär. Har trott på magkatarr, vilket min läkare också har trott. Finns det medicin som kan upplösa denna sten? Vilken operation är att föredra, titthål, sprängning eller snitt?

  Mitt immunförsvar är just nu ganska dåligt. Känner mig trött, vinglig och håglös. Vad finns att göra? Jag vill så gärna vara med några år till. Har en del kvar att uträtta.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Jag håller med din läkare om att gallstenen inte ska opereras så länge den inte orsakar några besvär som till exempel återkommande buksmärtor eller feber. Risken att drabbas av komplikation vid en operation är större än nyttan, eftersom man räknar med att mer än hälften av kvinnor över 80 år har gallstenar i gallblåsan, men det är förhållandevis få som trots allt får besvär.

  Det finns inga bevis för att läkemedel kan lösa upp gallstenen och man använder sig inte heller av stötvågor mot gallstenar, vilket man däremot med stor framgång använder vid njursten.

  Om du känner dig trött och håglös rekommenderar jag att du beställer tid på din vårdcentral för en hälsokontroll. Framkommer inget onormalt där kan det vara ditt sorgearbete efter din mans bortgång som yttrar sig så här. Förhoppningsvis har du någon att prata med om detta. Vårdcentralen kanske har tips på någon lämplig stödgrupp i din trakt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!