• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gift och sambo – med olika män!

  Min fråga gäller ett gift par i övre medelålder där båda är pensionerade. Mannen vistas sedan en längre tid på ett boende för dementa personer medan kvinnan bor kvar i deras gemensamma bostad. Hon är god man för sin make som inte är kapabel att fatta beslut rörande ekonomin. Kvinnan har nu träffat en man som har flyttat hem till henne med sina två minderåriga barn.

   Gäller sambolagen för den inflyttade mannen och kvinnan fast hon är gift? Kan man vara gift med en och sambo med en annan samtidigt? Vad säger lagen?

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  Att man kan vara sambo med en person samtidigt som man är gift med en annan framgår av din beskrivning. Men här får man skilja på att vara sambo i lagens mening och att vara sambo utan att uppfylla lagens kriterier för att sambolagen skall omfatta dem.

   De villkor lagen uppställer för att sambolagen ska kunna tillämpas på en relation är att de båda stadigvarandebor tillsammans i ett parförhållande där de har ett gemensamt hushåll samt att ingen av dem är gift eller registrerad partner. Så i det av dig beskrivna fallet, där kvinnan är gift, kan det aldrig bli fråga om att tillämpa sambolagens regler.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!