• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan Finitro bota min ledvärk?

  Jag har problem med mitt vänstra knä. Min doktor säger att jag har lätt reducerad ledspringa, dock ej artros, och att jag ska cykla varje dag. Men jag har ont och det är svullet. Jag köpte Finitro forte plus collageen type 2, och undrar om du vet något om den medicinen eftersom jag beställde via nätet från Holland?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Jag har undersökt och skrivit om Finitro i andra sammanhang och det finns inga vetenskapliga studier som visar att Finitro har någon bevisad effekt alls.

   Det holländska företaget har flera gånger fått anmärkningar av de holländska myndigheterna för sin aggressiva marknadsföring. Den svenska branschorganisationen Svensk Egenvård har också fällt dem vid två tillfällen. Finitro påstås innehålla substanser som är klassade som läkemedel i Sverige.

   Marknadsföringen går ut på att preparatet "botar" smärtan och bygger upp lederna igen. Det stämmer inte och företaget bryter därför mot Läkemedelslagen. Svenska läkare som jag har pratat med anser att reklamen för preparatet i högsta grad är oseriös och vilseledande.

   Jag rekommenderar istället smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol och träning i form av cykling eller simning, precis som din läkare föreslog.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!