• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad är glutenintolerans?

  Det verkar som att var och varannan människa är känslig mot gluten, så även jag själv tror jag. Var finns gluten och vad är det egentligen?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Gluten är olika proteiner som finns i råg, korn och vete. Det är naturliga ämnen som finns i dessa sädesslag. Vid brödbakning är gluten en viktig del för att brödet ska få sin form. Gluten gör brödet mer lättarbetat och att det jäser bättre.

   

  Om man är överkänslig mot gluten kallas det glutenintolerans, eller celiaki. I Sverige är det ungefär 1 av 100 människor som har det, så det är inte jättevanligt. Hos glutenintoleranta orsakar gluten en skada på slemhinnan i tarmen, som gör att man inte kan tillgodogöra sig maten på normalt sätt. De vanligaste symtomen vid glutenintolerans hos barn är diarré och att de inte växer som de ska. Oförklarlig trötthet och lågt blodvärde hos vuxna är andra karaktäristiska tecken vid obehandlad glutenintolerans.

   

  Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men ärftlighet spelar stor roll. Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten. Man får alltså undvika råg, korn och vete.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!