• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Förbättras synen av Macushield?

  Jag såg en annons nyligen för ett preparat som heter Macushield. Det påstås förbättra synen på så sätt att det bygger upp makulapigment. Vad är det här för ett preparat och fungerar det verkligen?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Macushield är ett kosttillskott som innehåller ämnena meso-zeaxantin, zeaxantin och lutein. Dessa ämnen tillhör familjen karotenoider och är viktiga för ögat och påstås enligt vissa studier kunna skydda ögat från grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), en sjukdom som angriper gula fläcken.

   

  Både lutein och zeaxantin finns naturligt i ögats gula fläck men halterna kan minska när man blir äldre.

   

  Zeaxantin skyddar tillsammans med lutein ögats viktiga gula fläck, makula, mot oxidation, genom att neutralisera fria radikaler, och därmed mot makuladegeneration som är en vanlig orsak till sämre syn på äldre dar. De kan även bromsa utvecklingen av grå starr som också orsakas av oxidationsskador.

   

  Preparatet kan alltså skydda ögat mot grå starr och möjligen åldersrelaterad makuladegeneration. Men om du redan drabbats av dessa åkommor blir det inte bättre av att ta detta eller andra preparat. Processen kan däremot möjligtvis bromsas upp.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!